hospitals covid catalunya

Les dades de la covid a Barcelona mostren un augment de ciutadans hospitalitzats a causa del virus a mitjans de juny. Aquest increment no és sobtat. El nombre d’ingressats creix des de principis de maig, però actualment és més greu perquè s’apropa al llindar de les 350 persones, més de la meitat d’hospitalitzacions de l’última onada.

Les persones hospitalitzades a Barcelona per o amb covid van superar la barrera de les 600 el 30 de gener, en plena sisena onada. Des de principis d’abril, el balanç estava per sota dels 200 barcelonins però, amb les dades més recents del Departament de Salut, els registres tornen a sobrepassar els 300 ingressats. L’increment setmanal del 13 al 19 de juny és del 18 %, amb 53 ciutadans més a l’hospital. En comparació amb un mes enrere, els 343 hospitalitzats avui dia representen 162 persones més.

Estabilitat a les UCI des de fa dos mesos

Malgrat la pujada d’ingressos a planta, la situació a les UCI de Barcelona es manté força estable. A diferència d’altres onades, en què els dos indicadors han pujat i baixat junts amb un comportament similar a la gràfica, ara això no passa. La línia de les UCI es manté recta, mentre la d’hospitalitzats avança a l’alça.

Els crítics a les UCI de Barcelona voregen la desena des de l’abril amb petites oscil·lacions. En l’última setmana analitzada de juny, la xifra ha pujat amb dues persones i ha passat de 13 a 15 pacients. Tot i aquest increment lleu, convé destacar que si reculem un mes enrere, els barcelonins en estat greu pel virus gairebé s’han duplicat, de vuit a 15. La dada, però, no té res a veure amb el pic de la sisena onada, quan les UCI es van omplir amb 187 crítics.

Els casos notificats pugen un 20 %

Pel que fa als positius per covid, Barcelona encadena tres setmanes amb increment de contagis. En la darrera, del 13 al 19 de juny, Salut ha comunicat 4.066 casos nous, un augment del 19 % respecte a la setmana anterior. La pujada és més acusada que les primeres setmanes de juny, però si ho posem en context, la dada de positius confirmats no és gaire més alta que els registres del maig. Segons el grup d’investigadors BIOCOM, aquest creixement pot estar associat a pèrdues d’immunitat.

També cal tenir present que des de finals de març, dins de l’estratègia de gripalització de la covid, la Generalitat va canviar el recompte de casos i des d’aleshores només entren a les estadístiques els vulnerables i els qui treballen en els seus entorns. Això fa que aquestes dades puguin no reflectir la situació real de contagis.