Un centenar de persones ha respost a la crida de les xarxes de suport mutu i d’aliments de la ciutat i s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per protestar contra les desigualtats. Denuncien que l’actual crisi sanitària encara ha evidenciat més la “feminització històrica de la pobresa” i la “injustícia social”. Es tracta d’una iniciativa que va néixer durant el confinament per ajudar les persones vulnerables i, des de llavors, han atès més de 3.000 unitats de convivència, que representen més de 9.000 persones.

Des de la xarxa de veïnes de Ciutat Vella denuncien que els béns bàsics i essencials com ara l’habitatge, l’alimentació o els subministraments són solament un “negoci del capitalisme”. De fet, expliquen que setmanalment, les xarxes, distribueixen aliments i productes d’higiene a més de 900 unitats de convivència, més de 3.000 persones, de les quals 1.000 són infants.

Sense feina i amb fills a càrrec

La portaveu de la Xarxa Popular d’Aliments del Raval, Judit Gimeno, alerta que la situació no ha millorat des que va començar la pandèmia. De fet, ha afirmat que “encara és pitjor”. “Hi ha gent que ja no disposa d’ERTO i no té com subsistir”, ha afegit. Precisament, des de les xarxes lamenten que les institucions “no hagin fet la seva feina i que l’hagi de fer la gent del carrer”.

Les comunitats veïnals es nodreixen de voluntaris com la Claudia Saldivia, de la Xarxa de Suport Mutu del Carmel, qui participa de recol·lectes d’aliments en supermercats i altres establiments per oferir-los a les persones més vulnerables. Saldivia ha explicat que “són molts els veïns que no tenen feina, tenen fills a càrrec i Serveis Socials no els atenen”.