El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, s’ha reunit aquest diumenge amb els sindicats dels Mossos d’Esquadra, després de la cinquena nit de protestes contra l’empresonament de Pablo Hasél. A Barcelona els aldarulls van acabar amb 35 persones detingudes.

Els representants sindicals han demanat aquesta reunió després d’alertar que els ànims dels agents estan “molt crispats” i que es troben “al límit”. Se senten desemparats i creuen que hi ha una manca de suport institucional.

Un cop ha finalitzat la reunió —en què han participat Interior, Mossos i sindicats— el conseller ha comparegut per traslladar a la ciutadania el que s’ha posat damunt de la taula en aquesta quedada. Sàmper ha subratllat que “la reunió ha estat molt fructífera i positiva”, i ha afegit que hi ha hagut voluntat de part de totes les parts per consensuar idees.

Reformar l’ordre públic? Ho decidirà el Parlament

Sàmper ha reconegut que és necessari una reforma del codi per restablir l’ordre públic. Però seguidament ha traslladat aquest debat al Parlament: “Qualsevol reforma d’ordre públic s’ha de portar al terreny del Parlament, on hi ha els representants de la ciutadania”, ha dit.

El conseller en funcions ha explicat que, per part d’alguns partits, ja hi ha la voluntat de canviar-ho. Ha afirmat que la CUP “ja va demanar-ho” i que a aquesta proposta s’hi van adherir els Comuns, Junts per Catalunya i ERC. “Això és un àmbit ampli de 82 diputats”, ha dit, i ha afegit que això és bona part de la cambra “que demana que hi hagi aquesta revisió”.

Ha advertit, però, que aquests canvis “són lents”. Sàmper ha posat d’exemple el debat sobre l’ús de les pilotes de goma que es va portar a l’hemicicle l’any 2013. “Hi va intervenir massa gent i es va allargar molts mesos”, ha lamentat.

Sàmper, “al costat dels mossos”

El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha demanat disculpes aquest dissabte i ha afirmat que es van malinterpretar les seves paraules sobre la revisió del model d’ordre públic. En una entrevista a TV3, Sàmper ha dit que a la reunió d’aquest diumenge amb tots els sindicats els dirà que està al seu costat i els donarà ànims. “Proposo revisar el model d’ordre públic, no pas els Mossos d’Esquadra”. Afirma que té la intenció de portar el debat al Parlament per decidir el model que “millor representa” el país.

Els sindicats de Mossos demanen una millora del material

Per la seva banda, després de la roda de premsa, el portaveu sindical dels Mossos d’Esquadra, Pere Garcia, ha insistit que el cos policial se sent sol i que les reclamacions que fan “són les mateixes que des de fa anys”. Després dels atacs a les comissaries de Vic i Vilafranca, Garcia ha fet referència a la necessitat de fer un reforç en les infraestructures de les comissaries dels Mossos: “No pot ser que s’ataqui amb una facilitat absoluta que implica que 17 companys s’hagin de tancar a l’interior de les comissaries”.

També ha destacat la importància de millorar el material: “Hem vist les unitats de seguretat ciutadana fent accions d’ordre públic sense tenir el material”, ha dit.

Reclamen que es defensi el cos policial

Sobre el debat dels sistema d’ordre públic, afirmen que en la reunió han exposat que “és inacceptable” parlar d’això “en un moment com l’actual”. Creuen que cal condemnar la violència “vingui d’on vingui” i fer defensa explícita del cos policial, ja que “si es produeix una possible mala actuació, el cos ja té els mecanismes per investigar-ho”.

Accions policials sota el punt de mira

La trobada arriba en un moment en què diverses veus qüestionen algunes de les actuacions policials dels darrers dies a Barcelona. Recordem que una manifestant va perdre l’ull per l’impacte d’un projectil de “foam” i aquest dissabte a la nit Irídia ha denunciat una maniobra policial a Gràcia. L’entitat afirma que els manifestants van quedat atrapats i envoltats per la policia entre Lesseps i Fontana.