Al voltant de 75 dones en situació de precarietat dels barris de Ciutat Meridiana, el Besòs, la Trinitat Vella, les Roquetes i el Poble-sec participaran a partir del mes de març en el programa Dones amunt, un projecte impulsat per l’Ajuntament per promoure l’empoderament i la millora de la seva situació personal, social i econòmica.

Durant nou mesos les participants faran setmanalment una sessió grupal acompanyades per una psicòloga i una educadora, i una sessió mensual individualitzada per seguir el seu pla d’acció per al canvi.

L’objectiu és ajudar les participants a millorar en tots els aspectes del seu dia a dia. “Sovint quan parlem de precarietat posem el focus en els recursos econòmics però també trobem mancances en la salut, en l’autoestima, en la salut mental i física. Treballarem en tots els àmbits”, ha explicat Laura Pérez, tinenta d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI.

La prova pilot va ser un èxit

Entre el 2018 i el 2019 es va dur a terme la prova pilot del projecte, en què van participar un total de 53 dones en diferents grups als barris del Bon Pastor, el Carmel, Sants i la Verneda. Al final del procés havien millorat de manera generalitzada l’autoestima i l’autoconfiança. Gairebé un 60 % havia pogut impulsar canvis en l’àmbit laboral. “Per a mi va ser una experiència meravellosa. No ho estava passant bé i em va animar. A banda, a través de Barcelona Activa vaig aconseguir una feina”, ha explicat Sandra Granada, una de les participants de l’edició anterior.

Les participants del pilot faran de mentores

La Carol és vídua des de fa 13 anys. La seva vida, segons ha explicat a betevé, no ha estat fàcil. Des de fa temps tenia la necessitat de trencar amb la realitat que l’envoltava, de sentir-se més autònoma, d’ampliar la xarxa d’amistats. L’any 2019 va participar, amb 52 dones més, en el programa pilot Dones trencant la precarietat. Ara, la seva experiència servirà per empoderar altres dones. Farà de mentora en una nova edició d’aquest projecte. “Tinc moltes ganes de poder ajudar altres dones que hagin passat per experiències semblants a la meva. Les vull ajudar, per tal que segueixin endavant”, ha explicat.

Les sessions començaran a principis de març. Per garantir la participació, el consistori ha previst un incentiu econòmic com a reconeixement al treball i el temps dedicat, un servei de cures per a aquelles dones que siguin mares o tinguin persones a càrrec i la cobertura de transport públic per arribar a les sessions.