Una protesta convocada inicialment contra les noves restriccions anticoronavirus ha acabat amb greus incidents als carrers del centre de Barcelona. Els Mossos d’Esquadra han detingut almenys 14 persones, dos de les quals menors, en relació a aquests fets. Segons han informat fonts policials, 23 agents han resultat ferits lleus i altres set ciutadans han estat ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). D’altra banda, dos furgonetes policials han quedat inutilitzades i tres vehicles afectats. També han patit desperfectes un vehicle i una moto de la Guàrdia Urbana i alguns elements del mobiliari urbà com papereres i contenidors. Els Mossos d’Esquadra informen també d’almenys dos establiments saquejats, un d’ells el Decathlon del carrer de la Canuda, a Ciutat Vella. En un vídeo de la periodista Anna Punsí de la cadena Ser, es pot apreciar com s’emporten bicicletes.
I mentre els aldarulls s’escampaven entre Plaça Sant Jaume i Via Laietana, al carrer Canuda un grup de nois ha rebentat la persiana del @Decathlon i l’han saquejat. S’han endut bicis i patinets sobretot. S’ha obert investigació. pic.twitter.com/EU4oq2cJTI
— Anna Punsí (@punsix) October 30, 2020
Segons fonts policials han explicat a betevé, hi ha una investigació oberta i encara trigaran alguns dies en saber qui hi ha darrera d’aquests incidents. Tot i això, el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha atribuït els aldarulls a grupuscles d’extrema dreta, segons recull l’ACN.
La concentració inicial ha aplegat unes 300 persones: hi havia representants del sector de la restauració, dels gimnasos i també d’altres grups contraris a les restriccions. Ha començat de manera pacífica, però, després d’una estona, la protesta ha elevat el to. Un grup de manifestants han encès bengales i han llançat tanques metàl·liques al cordó policial que hi havia a la plaça i els agents han efectuat diverses càrregues.
Els aldarulls han continuat per diverses zones del Gòtic fins a arribar a la via Laietana, on també han cremat mobiliari urbà i protagonitzat diversos altercats amb llançament de petards i pots de fum contra la línia policial. Arran d’aquesta situació, s’han tancat els accessos a les estacions de metro de Jaume I i Urquinaona. Durant els aldarulls, també han hagut d’intervenir els bombers per apagar algunes de les barricades. A la plaça d’Urquinaona, a causa del foc, han caigut alguns llums de Nadal.
Atac a betevé
La policia no ha estat l’únic objectiu dels més violents. També ho ha estat l’equip de betevé que seguia els aldarulls. En la primera càrrega policial, un dels manifestants ha colpejat la càmera de televisió i hores més tard, quan l’equip de periodistes abandonava el lloc dels fets, el vehicle ha rebut l’impacte d’una pedra llençada per un altre dels que protestaven.
Qui convocava la mobilització?
La convocatòria no la signava cap entitat en concret però convidava a mobilitzar-se els sectors més afectats per les restriccions que, des de la desescalada, ha anat aplicant l’executiu català: l’hostaleria, que està tancada des del 16 d’octubre; l’oci nocturn, tancat també des del mateix dia; els negocis turístics; els estudiants i docents; la cultura, que viu el tercer tancament, i els gimnasos i clubs esportius, que han hagut de tancar aquest dijous. Ha circulat per les xarxes socials i instava a concentrar-se en contra “dels polítics que es riuen de nosaltres, tot el poble al límit de la màxima pobresa”.
Segons recull l’agència ACN, el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha atribuit els aldarulls “molts violents” a grupuscles d’extrema dreta en declaracions a Catalunya Ràdio. Des de Vox, el diputat Ignacio Garriga, ha dit en un tuit que són “espanyols de Barcelona farts de ser condemnats a la misèria”.
Los llaman “negacionistas”.
Son trabajadores en el paro, padres sin nómina para alimentar a sus hijos, autónomos que no tienen trabajo y que hoy han visto su cuota aumentada.
Españoles corrientes de Barcelona, hasta las narices de ser encarcelados y condenados a la miseria. pic.twitter.com/UnftZB99sW
— Ignacio Garriga (@Igarrigavaz) October 30, 2020
D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha dit en un tuit que els Mossos perseguiran els que han practicat la “violència extrema” a la ciutat.
Cap espai ni concessió als que busquen la desestabilització practicant violència extrema en un moment tan crític en la lluita contra la #covid19. Els @mossos investigaran i perseguiran els que avui han practicat la violència extrema a la Via Laietana i carrers adjacents
— Miquel Sàmper (@miquel_samper) October 30, 2020
Des de l’Ajuntament, l’alcaldessa Ada Colau, ha condemnat els fets en un tuit.
La violència d’aquest vespre al centre de la ciutat no es pot permetre. Estem en un moment complicat i el que més necessitem és cuidar-nos i cooperar per millorar la situació. El meu suport a @barcelona_gub @bcn_bombers i @mossos per aquesta nit tan difícil.
— Ada Colau 💜🌈🔻 (@AdaColau) October 30, 2020
I el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha condemnat els fets i ha dit que “és moment de fer-nos costat per afrontar l’emergència sanitària”.
Condemnem tota mostra de violència. A la Barcelona pacífica i democràtica no hi té cabuda. Són moments de fer-nos costat per afrontar emergència sanitària i les seves conseqüències socials i econòmiques. Tot el suport a @barcelona_GUB @BCN_Bombers i @mossos
— Jaume Collboni (@jaumecollboni) October 30, 2020