Un centenar de persones s’han concentrat aquest matí, a partir de les vuit, davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al passeig de Lluís Companys, per denunciar “la repressió de la justícia”. Es tracta d’una protesta convocada pels Comitès de Defensa de la República (CDR) set mesos després que ells mateixos s’encadenessin a les portes d’aquesta seu. Denuncien que la fiscalia ha demanat per aquest cas presó per a 11 dels 14 detinguts, malgrat va ser, diuen, “una acció no violenta”.

Sota el lema “Quan la injustícia és llei la desobediència és deure”, han demanat “la llibertat dels presos polítics” i el “retorn els exiliats”. Alguns s’han encadenat i han cridat lemes com “Els carrers seran sempre nostres”. També han demanat reiteradament la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch. 

La protesta ha durat menys d’una hora perquè cap a tres quarts de nou del matí els Mossos d’Esquadra han començat a desallotjar-la. Els agents han tret un per un els manifestants. La majoria han ofert resistència passiva, com el diputat de la CUP Carles Riera. Riera ha quedat estès al terra uns segons entre crits de “Carles Riera, el nostre president”.

Diputat Carles Riera

En el transcurs de la desocupació, Els Mossos han identificat a alguns activistes, a qui han obert diligències que s’enviaran al jutjat. Tot i la tensió i els crits, però, el desallotjament s’ha produït sense incidents greus.

Pocs minuts després de les nou, els Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert les seves portes. A fora, ja a la part central del passeig de Lluís Companys, els membres del CDR han reproduït amb un altaveu un discurs gravat i s’han emplaçat a “seguir-se trobant als carrers”.