Amb el lema “Prou calor a les aules”, aquest dimarts a la tarda s’ha fet la primera de les manifestacions anunciades per les AFA de Barcelona que reclamen mesures urgents contra la calor a les aules. Desenes de persones, convocades per diverses AFA de la ciutat, s’han concentrat a la plaça d’Urquinaona, davant del Consorci d’Educació de Barcelona. “La calor està a punt d’arribar, el canvi climàtic està aquí i els nostres fills pateixen unes temperatures massa elevades”, ha explicat una de les manifestants.

La protesta ha tingut el suport de l’aFFaC, que ja fa temps que reclama un pla per adaptar la climatització de totes les escoles i denuncia que la instal·lació de ventiladors en alguns centres és insuficient.

Algunes aules a 40 graus

Les famílies denuncien que el curs passat, tant a l’estiu com a la tardor, alguns centres van arribar fins als 40 graus i una quarantena més van superar els 30. Per això, al setembre 150 AFA es van adherir a un manifest que van lliurar al Consorci d’Educació reclamant mesures urgents però, per ara, consideren que la resposta rebuda és insuficient.

L’Ajuntament apressa la Generalitat a buscar solucions

També l’alcaldessa, Ada Colau, va reclamar per carta a la Generalitat climatitzar totes les escoles per fer front a les onades de calor. La resposta que va rebre per part del govern català va ser “decebedora“, segons apunta a betevé Pau González, regidor d’Educació de Barcelona.

El regidor també explica que, des de l’inici del mandat, ha invertit 2,5 milions d’euros anuals per millorar el confort tèrmic i l’eficiència dels sistemes de climatització a les aules, tot i que la inversió dels primers anys va servir, sobretot, per millorar els sistemes de calefacció d’alguns centres que ho necessitaven.

Aquest 2023 el consistori ha afegit un milió més als 2,5 milions d’euros anuals, però reclama a la Generalitat que entomi la qüestió de manera urgent perquè “no tenim les escoles preparades pel canvi climàtic“. González també s’ha ofert a reunir-se amb les AFA per abordar propostes concretes per solucionar el problema.

Futures mobilitzacions

Tot i que el Consorci d’Educació de Barcelona assegura que ja s’hi està treballant i que properament concretarà com s’actuarà a les escoles per fer front a les onades de calor, les famílies ja han anunciat que en les properes setmanes convocaran més mobilitzacions. A més, les famílies organitzades al voltant del moviment de la Revolta Escolar també se sumen a la reivindicació i preveuen fer talls de trànsit en diferents punts de la ciutat durant la setmana de Sant Jordi i també a les portes de les eleccions municipals del 2023.