El Consolat General d’Itàlia a Barcelona ha fet una petició al Ministeri d’Afers Exteriors italià per disposar de més recursos i personal. És la mesura que proposen davant el bloqueig per demanar cita al consolat. La situació actual fa que cada dia només es posin a disposició 42 cites per a passaports i 12 per a carnets d’identitat i s’esgoten de seguida. Un fet que fa gairebé impossible poder fer tràmits com, per exemple, renovar o expedir el passaport i el document d’identitat.

La comunitat italiana que atén el consolat a Barcelona gairebé s’ha doblat des del 2012, i en els últims cinc anys ha augmentat un 30 per cent. Les previsions del consolat indiquen que al juny s’arribarà als 65.000 ciutadans italians a Barcelona. I no només això, també al conjunt de la circumscripció que atenen (des de Múrcia i fins a Andorra) es passarà dels 120.000 ciutadans italians registrats fins ara, als 130.000.

El cònsol italià a Barcelona, Emanuele Manzitti, assegura que “el ritme creixent de la demanda no ha anat acompanyat d’un augment proporcional dels recursos. Per això, hem demanat a Roma obtenir més recursos per front a una comunitat que ha crescut i que continuarà creixent”.

5 mesos per tramitar el passaport o el document d’identitat

Actualment, el temps d’espera per poder tramitar o renovar documentació és de cinc mesos. Un fet que complica molt les gestions administratives als ciutadans italians o que, simplement, els impedeix viatjar fora de l’estat espanyol en cas que la documentació que necessiten sigui la dels seus fills.

El cònsol destaca que s’ha millorat en aquests darrers dos anys: “S’ha passat d’un temps d’espera de nou a cinc mesos. I, en el cas dels nounats, s’ha rebaixat a dos mesos“. Tot i això, reconeix que els terminis continuen sent massa llargs. Mentre no es resolgui aquesta situació, el consolat recomana demanar cita sis mesos abans que caduqui la documentació. També disposa d’un número de telèfon d’emergència disponible, en aquells casos on es pugui acreditar la necessitat amb documentació.

La venda il·legal de cites, un altre gran impediment

Des del consolat denuncien que a tots els problemes s’hi afegeix també la venda il·legal de cites a través de les xarxes socials. Assenyalen que existeixen grups organitzats que aprofiten aquesta situació per obtenir entre 150 i 200 euros per cada cita. Un fet que ja han posat en coneixement del govern italià. Per aquesta situació irregular, el consolat vol deixar clar que l’assistència i les gestions que ofereixen són totalment gratuïtes.