El Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha decidit classificar en segon grau penitenciari tots els presos independentistes condemnats en el judici del procés. D’aquesta manera, el servei ha ratificat la proposta que van fer les tres juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric, on estan interns, i ha rebutjat el tercer grau, demanat per les defenses.
Totes les resolucions —que han comunicat als presos aquest dijous a la tarda— subratllen un “procés d’inserció social favorable”, però “el ponderen” tenint en compte la durada de les penes, que va dels nou als 13 anys de presó. En aquesta línia, afegeixen que el règim de vida en segon grau “permet l’inici progressiu del retorn a la comunitat”, de manera que podrien acollir-se a l’article 100.2 del Reglament penitenciari, que preveu permisos de sortida programats, per exemple, per treballar.
D’acord amb el règim ordinari que els han atorgat, els nou presos independentistes hauran d’estar les 24 hores a la presó i com a màxim podran demanar 36 dies de permís ordinari l’any. Els primers que se’n podran beneficiar són Jordi Sànchez i Jordi Cuixart —condemnats a nou anys de presó per sedició— ja que a partir d’aquest dimarts, 14 de gener, hauran complert una quarta part de la condemna. Estan empresonats des del 16 d’octubre del 2017 per ordre de la magistrada Carmen Lamela, de l’Audiència Nacional.
Sànchez demanarà el primer permís abans de dimarts
Abans que es conegués la ratificació del segon grau, la defensa de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ja havia anunciat que l’expresident de l’ANC demanarà el primer permís ordinari abans de dimarts. Segons va explicar el mateix lletrat, la petició la va fer el mateix Sànchez davant de la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat.
Revisió del segon grau
Els presos poden recórrer contra la decisió de concedir-los el segon grau penitenciari davant del jutge de vigilància penitenciària i, en última instància, podran acudir al tribunal sentenciador, que, en aquest cas, és el Tribunal Suprem.
Ara bé, més enllà del procés jurídic que puguin seguir les parts, el segon grau és revisable. És a dir, a partir d’ara, les juntes de tractament poden anar revisant el cas de cadascun dels presos en funció de la seva evolució i si ho consideren convenient poden proposar un canvi de grau al Servei de Classificació d’aquí a com a màxim sis mesos. Per tant, podria ser que més endavant obtinguessin el tercer grau penitenciari, conegut com el de semillibertat.
A més dels anys de la pena, les juntes valoren altres factors com la conducta i el nivell d’adaptació, les condicions de les seves xarxes socials i familiars, la capacitat de reinserció social i laboral, si tenen o no antecedents penals, el risc de reincidència i el temps complert a la presó.