El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, sosté que actualment la malaltia derivada del coronavirus “és de grau inferior” a la que hi havia ara fa uns mesos: “La malaltia que donava el coronavirus era molt més greu que la que estem veient ara”, ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. Tot i que ha reconegut que els professionals desconeixen “si el virus ha perdut intensitat”, sí que han detectat que actualment “la gran majoria de casos diagnosticats tenen pocs símptomes”. El doctor del Vall d’Hebron n’ha posat com a exemple l’àrea de Barcelona, on “des de fa molts dies no hi ha cap ingrés a les UCI dels hospitals”.

“L’estiu afavoreix que hi hagi molt poca transmissió”

Benito Almirante ha explicat que “el virus està present” però que “no estem en una situació epidèmica de risc”. Ho ha atribuït en bona part a l’estiu, que “afavoreix que hi hagi molt poca transmissió” perquè moltes activitats es desenvolupen en espais a l’aire lliure, un fet que serà “més preocupant a l’hivern”.

Pel que fa als brots que hi ha actualment a l’estat espanyol, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron afirma que “el coronavirus està lligat a la pobresa” i a treballadors amb “condicions laborals complexes” com ara “temporers, treballadors de la indústria càrnia o als centres de gent gran”.

Per aquest motiu, d’acord amb el doctor del Vall d’Hebron, quan “abordem la crisi sanitària també hem d’abordar la crisi social” i treballar per “millorar les condicions socials que perpetuen la malaltia” perquè “si estiguessin en condicions socials millors, segurament no ho tindrien”.

“La desescalada s’està fent d’una manera modèlica”

Almirante considera que “la immensa majoria de la població està fent molt bé les coses”, tot i algunes excepcions. Defensa que, tot i les aglomeracions a les platges de les darreres setmanes, “no hi ha hagut cap cas nou a Barcelona”. Per tot plegat, Almirante creu que “la desescalada s’està fent d’una manera modèlica” i, fins i tot, s’ha mostrat sorprès: “Jo no pensava que la societat respondria d’una manera tan adequada”.

L’obertura de fronteres, una mesura “molt prudent”

A partir d’aquest dimecres, 1 de juliol, Barcelona pot rebre visitants de 15 països no europeus. Aquesta reobertura parcial de fronteres, segons Almirante, és “un risc afegit” però “molt prudent perquè no entri la malaltia”. En aquest sentit, el doctor del Vall d’Hebron defensa que els visitants dels 15 països que poden arribar a la ciutat a través de l’aeroport “tenen un nivell d’epidèmia molt similar al nostre o fins i tot més baix”, fet pel qual “ciutadans d’Austràlia o Nova Zelanda segur que no tindran cap problema”.