Veïns de Sant Andreu denuncien el col·lapse i les molèsties que causen camions i tràilers que volen accedir al moll de càrrega i descàrrega del Centre Especial de Treball i Centre Ocupacional TEB. Segons les famílies que viuen més properes a aquest centre, a les vuit de matí comença el trànsit d’aquests vehicles de gran tonatge per un carrer, el de Fernando Pessoa, on hi ha dos centres educatius i un centre sanitari.

Les famílies de l’edifici del carrer de Palomar, 31-35, que es troben a 15 metres del moll del TEB, es queixen de la contaminació acústica i ambiental que ocasiona el pas dels camions i les cues d’espera que formen. “Els camions es queden entravessats a la vorera i, de vegades, també a la carretera”, explica un veí, Juan Torrell, que assegura que ha comptat fins a 20 camions a la setmana.

A més dels camions que entren al TEB per carregar i descarregar material, els veïns també denuncien el soroll de les furgonetes que fan servir els treballadors de la cooperativa. Diuen que aparquen a tocar de la seva finca i, de bon matí, ja comencen a entrar i sortir.

El TEB està construint un túnel acústic

A més de començar a canviar la flota de les furgonetes, que són elèctriques, la cooperativa TEB ha reconegut que ha de mitigar el soroll que ocasionen els camions. Per aquest motiu, ja han iniciat les obres per construir un túnel acústic i, a més, canviaran l’accés d’entrada que es farà pel carrer paral·lel, el carrer de l’Andana de l’Estació. Al cap d’uns mesos ja es podrien veure aquestes modificacions. Aquesta obra suposa una despesa d’uns 400.000 euros, que han de pagar les famílies dels 500 discapacitats intel·lectuals que formen el TEB.

El districte de Sant Andreu, que es reunirà aquest dimecres amb les famílies, també posarà en marxa altres mesures junt amb el TEB: es regularan l’hora i el nombre d’entrada dels camions, es modificarà la zona d’aparcament de vehicles i es milloraran les tasques de control de càrregues i descàrregues per evitar l’acumulació de camions. A més, ha donat indicacions a la Guàrdia Urbana perquè controli si hi ha camions aparcats als entorns del TEB.

Els veïns consideren insuficients les modificacions

Els veïns, però, qüestionen el nou emplaçament i creuen que és insuficient, i per això es mobilitzaran dissabte a la tarda. “El problema se’n va d’un costat del bloc a un altre i els tràilers hauran de fer una maniobra a tocar del nostre bloc per poder entrar al túnel”, considera Jordi Berlanga. Per ells la proposta seria que tornés a ser una escola taller. “La problemàtica ha estat molt elevada per l’augment de mercaderies”, afegeix en Jordi.

La cooperativa TEB, però, ho nega. Segons Enric Escobedo, membre del Consell Rector del TEB, han crescut al llarg d’aquests 15 anys d’història que tenen, però ho han fet a poc a poc. “Hem anat creixent però de totes maneres els camions que passen no són ni el doble del que eren”, reitera Enric Escobedo.