L’acord d’inversions especials als barris, pactat pel govern municipal amb ERC inclou una partida de 20.000 euros per analitzar l’estat de l’estructura d’un element patrimonial en abandó, el conegut com a Xalet de la Trinitat Nova.

La casa més antiga del barri

Aquest estudi, segons l’Ajuntament, és un primer pas per donar-li una protecció que fa nou anys que reclama l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. “Estem satisfets amb la notícia, perquè la casa ha d’estar protegida i catalogada com a element patrimonial de Nou Barris. És la casa més antiga de la Trinitat”, afirma Jordi Sánchez, president de l’Arxiu.

Testimoni d’un projecte fallit de ciutat jardí

Més enllà de l’antiguitat i l’arquitectura en si de la casa, es tracta d’un testimoni del projecte de ciutat jardí que va impulsar el marquès de Sivatte a principis del segle XX. Coneguda com a Xalet, era la casa pilot. “Es va inaugurar el 12 d’octubre del 1915 amb un acte solemne amb representats de tots els estaments oficials. Es va considerar el primer projecte de ciutatj ardí de tot Espanya”, afegeix Sánchez.

Però la ciutat jardí de Sivatte es va esvair després de moltes complicacions, havent-se construït tan sols el Xalet, la carretera Alta de les Roquetes i, a mitges, el castell de Torre Baró. “De fet, es pot considerar que el Xalet és el germà gran del castell, perquè sense aquesta primera casa, no s’hauria arribat a construir el castell”, apunta Jordi Sánchez.

Vista interior del Xalet

Mig segle d’abandó

Malauradament, el Xalet ha passat dels seus 106 anys d’història, prop de la meitat en procés de degradació. Els primers veïns van marxar després de la Guerra Civil i segons testimonis recollits per l’arxiu, les darreres persones que hi van viure van deixar la casa als anys setanta. A partir d’aquí el vandalisme ha fet estralls a la casa. “També la urbanització del carrer d’Aiguablava, ja que van col·locar un talús de terra a la part del darrera de la casa, de dos metres d’alt, que ha fet molt malbé la casa”. Des de l’arxiu reclamen que si es duu a terme finalment una rehabilitació, es retiri aquesta terra i se’n recuperi l’alçària original.

Una primera actuació

L’Ajuntament va realitzar el 2017 obres per estabilitzar-ne l’estructura, alhora que va tapiar finestres i portes per evitar que s’accedís a l’interior. Tanmateix això no ha impedit que es tornessin a fer forats a les obertures tapiades i entressin dins de la casa. Un edifici que ha estat municipalitzat recentment.