Vacunació covid

El sindicat Infermeres de Catalunya discrepa de l’estrategia del Departament de Salut d’obrir punts de vacunació massiva contra la covid-19. En un comunicat, el sindicat considera que la Xarxa d’Atenció Primària està “preparada per dur a terme aquesta campanya de vacunació”. Consideren que el més adient seria distribuir les vacunes pels més de 900 punts d’atenció primària que hi ha a Catalunya, entre CAP i ambulatoris locals. Defensen que són espais “que la comunitat ja coneix” i que, a més, eviten desplaçaments innecessaris de la població i “aglomeracions de persones” en un punt centralitzat de vacunació massiva.

L’atenció primària té la logística i els professionals

Les infermeres consideren que els centres d’atenció primària disposen de la logística per rebre les vacunes, com un servei de distribució que garanteix la cadena de fred, o neveres d’emmagatzematges amb monitoriatge continuat de la temperatura. També recalquen que les infermeres d’atenció primària coneixen la realitat de la comunitat que assisteixen i poden adequar la vacunació a les seves característiques. A més, asseguren que els provoca “cert neguit” la crida de professionals voluntaris i d’estudiants d’infermeria i medicina que “mai no han organitzat ni executat cap campanya de vacunació”.

“S’ha desoït als professionals implicats”

El sindicat critica que no s’hagi tingut en compte als professionals a l’hora de dissenyar l’estratègia de vacunació quan “tenen anys d’experiència planificant accions de salut comunitària”. Per això, demanen “dotar dels recursos necessaris a la xarxa d’atenció primària” perquè, asseguren, pot “asumir amb garanties la campanya de vacunació contra la covid 19”.

“La vacuna fora dels CAP és discriminatòria i ineficient”

Les crítiques del sindicat d’infermeres són compartides per diverses entitats de medicina familiar i d’usuaris de l’atenció primària que en un altre comunicat asseguren que externalitzar la vacunació fora dels CAP és “discriminatori i ineficient”. Creuen que en els ambulatoris es podria vacunar “fins i tot els dies festius” i s’eviten desplaçaments. Consideren que la decisió de Salut no assegura l’equitat en l’accés a la vacunació i no aprofita el coneixement dels professionals que atenen els ciutadans. Signen el manifest la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comuntària de Catalunya (AFCC) i Rebel·lió Atenció Primària.