L’Hospital Infantil Vall d’Hebron va atendre 560 urgències pediàtriques relacionades amb qüestions psiquiàtriques. És el balanç d’un estudi que posa de manifest que, amb dades recollides entre els anys 2015 i 2017, el 25 % dels menors atesos en aquesta mena d’urgències s’havien autolesionat.

“Els nostres adolescents estan exposats, cada cop més d’hora, a un estrès social molt important”, alerta Mónica Sancosmed, doctora del Servei d’Urgències Pediàtriques del Vall d’Hebron. Destaca que “estan sotmesos a molta exigència i amb molta rapidesa, i això fa que sigui difícil que controlin i gestionin aquestes emocions”.

De fet, Sancosmed apunta que “moltes vegades, darrere d’aquestes autolesions s’hi amaga l’alliberament a l’ansietat, el malestar i les preocupacions”.

Més joves, més vulnerables

L’estudi del Vall d’Hebron també destaca una altra cosa: la mitjana d’edat dels menors atesos per un problema de salut mental ha baixat dels 16 anys als 12.

Els experts assenyalen que l’adolescència és una de les etapes emocionals “més vulnerables“. Subratllen que una de les eines per prevenir qualsevol problema de salut mental és “la comunicació i l’atenció al mínim símptoma”.

La doctora del Servei d’Irgències Psiquiàtriques del Vall d’Hebron recalca que “és important ser-hi [els familiars o tutors d’un adolescent] i parlar-hi” i saber detectar qualsevol canvi en la conducta, com ara “més introversió, distanciament social, o alguna autolesió, encara que pugui semblar irrellevant o poc important”.

La pandèmia no hi ha ajudat gens

La pandèmia ha empitjorat els indicadors que ha detectat l’estudi del Vall d’Hebron. A falta de dades que ho confirmin objectivament, els experts suggereixen que “en el darrer any han aparegut més factors de vulnerabilitat emocional i d’estrès”.

I el principal és la distància social o, directament, la soledat. Sancosmed assenyala que “la distància amb la gent que estimem i amb els nostres amics és quelcom difícil i dur de suportar emocionalment”.

De fet, durant el 2020, les dades del programa Codi Risc Suïcidi de Catalunya, apunten que les temptatives de suïcidi en menors d’edat han augmentat un 27 %.