La Model fa un pas més per obrir-se a la ciutadania. El mur perimetral del carrer del Rosselló ha estrenat tres obertures des d’on es pot veure el pati de la quarta galeria. Un pati on hi ha una instal·lació artística del col·lectiu Boa Mistura, que han pintat al pati la frase “Más allá de los muros, la calle”, un fragment d’un poema de Josep Domènech i Avellanet, que va ser pres a la Model del 1939 al 1942. D’altra banda, també estan a punt de finalitzar les obres de la planta baixa de l’edifici del carrer d’Entença que, a partir del setembre, acollirà una sala d’actes i un espai polivalent.

La instal·lació de Boa Mistura busca crear una nova interacció entre l’interior de la Model i l’exterior i simbolitzar també “el canvi que s’està produïnt des que es va acordar el tancament del centre penitenciari per obrir-lo al públic i omplir-lo d’activitats mentre es desenvolupa el procés de transformació global”. La frase pintada al pati de la quarta galeria és un fragment del poema Tarde de domingo, de Domènech i Avellanet. Amb 23 anys el jove poeta va ser empresonat fins que al 1942 va ser afusellat. Durant el captiveri va escriure poemes i textos que esdevenen un testimon sincer de les vivències a la presó. Al poema “Tarde de domingo”, l’autor enyora el què passa fora de la presó i lamenta el pas del temps darrere els barrots de la cel·la 448.

La transformació de la Model

El mes de març la Comissió d’Urbanisme va aprovar la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per transformar l’espai de la Model. El projecte de l’Ajuntament preveu incorporar en aquest espai un gran parc, set equipaments i 150 habitatges públics. Bona part de l’estructura de l’antiga presó es conservarà i s’adaptarà als nous usos. La previsió és que les obres comencin a finals del 2020, tres anys i mig després d’haver tancat, el juny del 2017.

Entre els equipaments previstos a l’antiga presó hi ha un espai memorial, un espai per a joves, una escola bressol, un espai d’economia social i solidària i un poliesportiu. També s’instal·larà un espai cultural i lúdic per al barri a la planta baixa de l’edifici administratiu, que incorporarà una sala d’actes amb capacitat per a més de 100 persones, espais polivalents i sales d’exposicions. La sala està pràcticament enllestida i a partir del setembre acollirà activitats ciutadanes, culturals i lúdiques vinculades al barri. Amb diners d’altres administracions es proposen una residència per a gent gran i un institut escola.