Els Mossos d’Esquadra van detenir el 12 d’agost dues dones acusades dels delictes d’estafa, furt i estafes bancàries amb targeta. Segons informa la policia catalana, les detingudes es feien passar per revisores del gas per enganyar veïns d’edat avançada. Consideren acreditat que, amb aquest mètode, han estafat 43.000 euros. En la mateixa operació s’estan investigant tres persones més, dos home i una dona, i no es descarten més detencions.

Ho ha afirmat el cap de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de Barcelona, Pep Navarro, qui ha detallat que estan mirant d’identificar una pers

La investigació es va iniciar arran d’un seguit de denúncies de persones d’edat avançada. La policia va detectar que, a diferència d’altres estafes, aquestes tenien en comú que qui les feia eren dues dones joves, de bona presència i tracte cordial, que generaven confiança en les víctimes. El “modus operandi” era el següent:

  • Primer trucaven de forma aleatòria possibles víctimes fins que trobaven algú que accedia a rebre la visita a casa d’uns suposats operaris.
  • Un cop al pis, les dones feien veure que revisaven la caldera i demanaven factures antigues per veure que tot era correcte.
  • Llavors, feien creure les víctimes que havia un error a les factures que havia generat càrrecs excessius i que farien els tràmits per retornar-los els diners. Per això, demanaven el número PIN de la targeta o llibreta bancària que, deien, era imprescindible per fer la devolució.
  • De forma paral·lela, un altre fals operari accedia al pis per la porta —que les dues dones havien deixat entreoberta— i s’encarregava de buscar la llibreta o targeta bancària de la víctima. Segons el cap de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de Barcelona, Pep Navarro, estan mirant d’identificar l’autoria d’aquesta persona i també d’un altra persona que era qui els ajudava a escapar en cotxe.
  • Un cop tenien la llibreta o targeta i el PIN, ja podien apoderar-se dels diners de la víctima, bé comprant a través d’internet, fent transferències a comptes de testaferros o extreure diners en caixers automàtics.

43.000 euros de 13 víctimes

El fet que les víctimes fossin persones d’edat avançada i amb pocs ingressos ha fet que les estafes es consideressin agreujades i la fiscalia ha demanat una pena més contundent. La policia també ha pogut identificar i detenir la persona del grup que feia tasques de conductor, que va quedar en llibertat amb càrrecs.

De moment, els agents han pogut acreditar que els investigats s’haurien apoderat de prop de 43.000 euros de 13 víctimes, a les poblacions de Barcelona, Cornellà, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona. Navarro ha explicat que la xarxa actuava principalment a Barcelona i que podria haver-hi una vintena de víctimes més.