El sindicat d’infermeria SATSE afirma que vuit de cada 10 professionals són agredits al llarg de la seva trajectòria professional. Fa anys que reclamen solucions a aquest problema greu i ara critiquen el desinterès i inacció que, diuen, tenen les administracions per posar-hi solució en forma d’una llei estatal que defensi els professionals sanitaris en cas d’agressió.

En un comunicat, asseguren que a cada autonomia regeixen uns protocols i actuacions de manera “descoordinada en el conjunt de l’Estat amb resultats dispars i sempre insuficients”. És per això que SATSE creu urgent la creació d’una norma d’àmbit estatal que doni una resposta conjunta, coordinada i eficaç tant en l’àmbit preventiu com de defensa de les víctimes. Afirmen que van prendre la iniciativa i van elaborar un esborrany d’avantprojecte de llei amb les mesures que consideren eficients en termes de prevenció, sensibilització, informació i suport i el van traslladar al Ministeri de Sanitat, les conselleries de salut i els partits polítics presents en el Congrés dels Diputats, sense que hi hagi hagut cap avanç.

Tres anys sense dades

En relació amb la urgència de tenir aquesta llei, des del sindicat tampoc no entenen perquè no hi ha dades sobre agressions a professionals sanitaris des del 2017-2018, data del darrer informe oficial del Ministeri de Sanitat. Un fet que consideren “injustificable”, especialment pel que fa als dos darrers anys pandèmics. Els consta, a partir de les denúncies que reben, que després del període d’emergència sanitària, tornen a ser “molt freqüents els episodis de violència verbal, com insults o amenaces, i també els de caràcter físic, als hospitals, centres de salut i sociosanitaris”.