La pressió als hospitals de Barcelona arran de la segona onada va de baixa. A poc a poc es buiden els llits de pacients de covid. A les UCI, però, no acaba de passar el mateix, i l’ocupació de malalts amb coronavirus encara es manté alta. A l’Hospital del Mar els pacients covid continuen omplint els 17 llits de crítics del centre i al Clínic l’ocupació de les UCI encara és alta, del 40 %. El motiu és, sobretot, l’estada mitjana d’aquests malalts, que, en moltes ocasions, supera el mes.

L’ocupació de les UCI, sumada a l’increment dels darrers dies de la taxa de contagis (Rt) i l’increment de la interacció social pel pont de la Constitució i el Nadal, preocupa als professionals sanitaris. Sobretot perquè tots coincideixen a dir que estan exhausts. “Si això fos un partit de futbol, diríem que ja no tenim suplents ni podem fer canvis. El que es lesiona segueix jugant fins que aguanti”, assegura Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic.

Per Lourdes García Zaldívar, directora d’Infermeria de l’Hospital del Mar, el pitjor és la incertesa. “És aquesta pressió psicològica que la pandèmia no està controlada”, es lamenta.

L’activitat no covid, en perill

Pels tres hospitals consultats per betevé, una de les principals preocupacions en cas que arribi una tercera onada és que la pressió hospitalària podria posar en perill l’activitat dels pacients no covid. La subdirectora assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron, María José Abadías, alerta que el sistema sanitari “no és un xiclet” i que necessiten “el comportament cívic de la societat“.

Abadías ho té clar: per evitar contagis cal plantejar-se el Nadal de forma diferent i acceptar que no serà com els que havíem viscut fins ara.

També Trilla creu que caldrà estar molt atents a com evoluciona la taxa de contagis els propers dies. “El govern haurà de prendre una decisió”, afirma, i si se supera el llindar del 0,9 veure si cal prendre “alguna mesura més“, com ara no avançar al tram 2 del pla de desescalada.

Comparteix a: