Barcelona ja encara l’hivern i es fixa en les persones sense llar. L’operació Fred d’aquest 2018 s’activarà amb un total de 400 places d’allotjament per a aquest col·lectiu i, per tant, es doblaran les 200 que hi havia fins ara. La gran majoria s’obriran quan la temperatura arribi als zero graus, és a dir, quan l’operació s’activi en fase d’alerta. Aquesta xifra suposa doblar el nombre de llits que s’han ofert els darrers anys.

Les fases de l’operació Fred

L’operació Fred té una primera fase preventiva que s’activarà quan la temperatura baixi al voltant dels cinc graus centígrads de forma general a tota la ciutat. Serà llavors quan es reservaran 75 places del Centre d’Estades Breus (CEB) que hi ha a la segona planta del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) com a allotjament d’emergència per a persones que dormen al carrer. Aquestes places s’obriran un centenar de dies fins que la temperatura es recuperi.

En cas que la temperatura es desplomi fins als zero graus centígrads, l’Ajuntament activarà l’operació Fred en fase d’alerta i disposarà de 325 places per donar resposta a aquesta situació d’emergència. D’aquestes, 150 places es troben en un equipament escolar en desús al districte de Sant Martí; 120, en un equipament a Sarrià – Sant Gervasi; 30 places per a dones, al districte de l’Eixample; i 25 places, al CUESB. Tot plegat se suma a les 1.346 que el consistori manté en funcionament durant tot l’any.

Lluita contra el sensellarisme

Laia Ortiz ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que l’Ajuntament segueix compromès amb el desplegament progressiu del Pla de lluita contra el sensellarisme 2016-2020, el primer d’aquestes característiques i que està consensuat amb totes les entitats que treballen en aquest àmbit i que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar (XAPSLL).

Com a part d’aquest pla, el consistori licitarà properament els nous contractes públics de gestió del programa Primer la Llar i preveu que, a finals del 2019 o principis del 2020, fins a 100 persones que estan en situació de carrer accedeixin a un pis. Amb tot, Ortiz ha demanat la col·laboració de Generalitat i ajuntaments per atendre aquestes persones i atacar les causes del sensellarisme: l’elevat preu del lloguer i la precarietat laboral.

Arrels Fundació insisteix que al carrer es passa malament cada dia

Entitats com Arrels Fundació veuen amb bons ulls la mesura però consideren que no només s’haurien d’ampliar els dies més gèlids. Ramon Noró, coordinador de l’àrea d’Incidència de la fundació, insisteix que al carrer es passa malament cada dia. “Sempre hem defensat que les operacions especials haurien de desaparèixer per passar a ser permanents. No només és el fred, és la calor a l’estiu i també la pluja“, afegeix.