La venda a la manta ha tornat a ocupar l’intercanviador de plaça de Catalunya, quan no fa ni 24 hores del desallotjament dels manters en aquest mateix puntDesenes de venedors ambulants s’hi han instal·lat de nou aquest dimecres al migdia i han omplert els vestíbuls de bosses, vambes, samarretes i objectes de records.

Les mantes s’han desplegat ocupant bona part de l’espai disponible, des de la sortida mateix de les vies de Rodalies i fins l’entrada del metro. En alguns punts, han deixat el passadís just perquè hi passessin els usuaris de l’estació.

manters a l'intercanviador de Catalunya

Denuncien la “instrumentalització” política dels manters

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha criticat en un comunicat el dispositiu. Rebutgen l’ús del que qualifiquen de “mesures policials i repressives” que diuen que generen “dolor, persecució i presó” entre els manters. Consideren que s’utilitza l’argument de la seguretat a l’espai per “detenir, decomissar i multar” als venedors i remarquen que “no som delinqüents, ni lladres, ni criminals, ni violents”.

Els venedors ambulants també han denunciat la “utilització política dels manters per part de la dreta i l’esquerra per intentar guanyar vots a les properes eleccions”. En aquest sentit, qualifiquen d'”immoral i falta d’ètica instrumentalitzar migrants pobres per a fins electorals o lluites de poder”. Critiquen, a més, que ni l’Ajuntament ni la Generalitat no han escoltat les seves propostes per buscar solucions.

manters metro

Operadors de transport, policia i Ajuntament busquen solucions

Segons han explicat fonts de Renfe a betevé, en una reunió aquest dimecres entre Renfe, TMB, Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i l’Ajuntament, s’han explorat maneres d’evitar, a curt i mig termini, que l’intercanviador continuï ocupat per la venda a la manta. Les fonts consultades consideren que, d’entrada, calen mesures de xoc per evitar que els venedors entrin al vestíbul.

Pel que fa a l’actuació d’aquest dimarts, fonts de Renfe apunten que es tracta d’un dispositiu “puntual”. L’emmarquen en operatius que, segons diuen, es fan de manera periòdica. L’actuació conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra va obligar els manters a abandonar el vestíbul de Rodalies i metro on s’havien instal·lat durant mesos. Es van intervenir 915 objectes i es van interposar 21 denúncies als venedors, segons la policia barcelonina.

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, considera que per evitar que s’hi tornin a instal·lar -com ha acabat passant- hi hauria d’haver efectius policials de manera permanent al vestíbul. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va explicar al programa ‘bàsics’ que no s’havia desallotjat abans l’intercanviador de Rodalies i metro per l’alerta terrorista.