L’Ajuntament de Barcelona ha tramitat vuit expedients sancionadors contra Endesa i Nedgia (la comercialitzadora d’electricitat de Gas Natural) per haver tallat el subministrament a famílies vulnerables protegides per la Llei 24/2015, de pobresa energètica. Ho ha anunciat la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, que ha remarcat que amb aquestes ja són 13 les multes tramitades contra companyies subministradores, ja que a finals de l’any passat en van presentar cinc a Endesa. La majoria s’han interposat per valor de 30.000 euros, excepte una que arriba als 70.000. En total, totes sumen 430.000 euros.

Ortiz ha denunciat que és una situació “d’abús” perquè, assegura, “Endesa, Iberdrola i Naturgy guanyen 10.000 euros al minut”. Per això, els ha retret que “utilitzant la meitat dels recursos que utilitzen contra l’Ajuntament i contra el dret a l’energia, avui la pobresa energètica no existiria”.

De moment, cap companyia no ha pagat les sancions perquè han presentat recurs al contenciós administratiu i un dels casos s’està tramitant al Tribunal Constitucional. Segons Endesa, però, cinc expedients ja han quedat arxivats.

28 famílies més afectades

A banda dels 13 expedients sancionadors interposats, l’Ajuntament alerta que en les últimes setmanes s’han donat casos nous. Denuncien que han tallat el subministrament a 28 famílies més que tenien l’informe dels Serveis Socials que els acreditava en situació de vulnerabilitat i, per tant, estaven protegides per la llei. “Endesa s’està saltant la llei i creiem que això no és casual”, ha dit Ortiz, que ha explicat que aquests casos els estan estudiant i més endavant anunciaran si sancionen les empreses. betevé ha pogut parlar amb Endesa, que nega que en les darreres setmanes hagin deixat sense electricitat 28 famílies de Barcelona i assegura que compleixen la llei de la pobresa energètica amb rigor.

Davant la situació, l’Ajuntament ha incrementat els equips encarregats de supervisar cadascun dels expedients i, a més, també ha detectat que aquestes companyies de subministrament elèctric van evadir quatre milions d’euros en impostos. “Els combatem per la part administrativa i fiscal, però necessitem canvis”, ha dit Ortiz, que reclama a la Generalitat que impulsi protocols i acords perquè les companyies compleixin la llei, i al Govern espanyol que modifiqui el marc regulador de la pobresa energètica per ampliar el perfil de famílies amb accés a les ajudes.