Besòs i el Maresme

La població senegalesa a Barcelona s’ha incrementat notablement en l’última dècada, però encara continua representant una part molt petita comparada amb altres procedències. Fins al gener del 2018 vivien a la ciutat 1.308 senegalesos, xifra que representa un 0,43 % de la població estrangera total, mentre que el 2009 hi habitaven 934 (0,32 %) . Els barris de l’est i el nord-est de Barcelona, a la perifèria, són els que més senegalesos tenen.

El Besòs i el Maresme és el barri amb més senegalesos: hi viuen 249 , un 3,8 % del total d’estrangers. Aquesta dada multiplica per nou la mitjana de tot Barcelona. A tocar d’aquest barri, a la Verneda i la Pau, un 1,6 % de la població estrangera és senegalesa. També destaquen les xifres de Torre del Baró (2,9 %) i Canyelles (2,5 %).

De tota manera, la població senegalesa a Catalunya no s’ha establert de forma majoritària a Barcelona, malgrat que la ciutat sí que ha esdevingut un punt inicial d’entrada i trobada, tal com explica el president de l’Associació Catalana de Residents Senegalesos a Barcelona, Mawa Ndiaye. Concretament, el districte de Ciutat Vella va ser la zona que va començar a acollir senegalesos a la ciutat fa 40 anys. Ara, però, ja gairebé no hi ha residents del Senegal a Ciutat Vella. Ndiaye explica que a mesura que la comunitat s’ha arrelat i, han anat arribant més persones, han format famílies i han buscat altres barris per viure-hi. El Besòs i el Maresme ha estat la zona en què més membres d’aquesta comunitat han decidit establir-se.

Aquests quatre barris es troben a la cua quant a la renda familiar disponible per càpita (dades del 2017).

La població senegalesa a Catalunya s’ha multiplicat per 20 en dues dècades

El 2018 a Catalunya vivien 20.828 senegalesos

. Representa un 1,92 % de la població estrangera, molt més que a Barcelona. De fet, la xifra de senegalesos s’ha multiplicat per 20 en les últimes dues dècades: l’any 2020 població senegalesa empadronada no arribava a 2.000.

L’increment de la població senegalesa tant a Barcelona com a Catalunya va acompanyat també d’un increment de migrants que provenen d’altres països africans. De fet, un estudi del Pew Research Center assegura que el 40 % dels ciutadans de l’Àfrica subsahariana vol emigrar a un altre país, una xifra que és superior en el cas del Senegal (44 %). La periodista senegalesa Mariama Badji va establir les principals causes de l’emigració en una conferència a l’Institut Europeu de la Mediterrània:

  • dificultats econòmiques
  • pobresa
  • desitjos de prosperar
  • fals mite d’Europa com El Dorado
Comparteix a: