L’anunci de la Generalitat d’obligar a dur sempre la mascareta, encara que es pugui mantenir la distància interpersonal, implicarà un major exercici d’autoresponsabilitat. El govern català justifica la proposta en el fet que ha detectat un relaxament de les mesures de seguretat pel coronavirus entre els ciutadans. De fet, molts barcelonins hi estan d’acord.
Si caminem una estona pel carrer, és fàcil trobar grups de gent que no mantenen distàncies i van sense mascareta. De fet, a les terrasses també es poden veure situacions similars. Són pocs els que quan acaben de consumir se la posen: “Nosaltres mateixos som en una terrassa, ens hem acabat el cafè, estem parlant i no ens hem posat la mascareta”, reconeix una clienta d’un bar al Raval.
Aquestes situacions aixequen crítiques dels que són més responsables: “Si jo em poso la mascareta però vaig a un local a beure una cervesa i, aleshores, me la trec… on està la protecció?”, es pregunta una dona que passeja amb la filla i el net, tots tres amb la mascareta ben posada. També hi ha els que caminen sols a l’aire lliure, i en no estar obligats a posar-se-la, se la pengen del colze o del coll, on es pot infectar fàcilment.
Aquestes llicències evidents que es pren la ciutadania quan és al carrer desapareixen, amb excepcions, quan es tracta d’entrar a un lloc tancat, com una botiga o una estació. Un dels venedors de la botiga Camper, Lander Oraa, ha explicat que la gran majoria dels clients tenen presents les mesures i aquells que arriben sense mascareta és perquè no la duien al carrer i s’han oblidat de posar-se-la: “Es tracta d’una petita porció dels clients”, ha assegurat.
A les estacions del metro o de Rodalies, gairebé tothom la porta però els usuaris es queixen d’aquells que la duen amb el nas o la boca fora i que, per tant, poden contagiar la resta de passatgers.