El Consell Plenari de Nou Barris ha tombat la primera iniciativa ciutadana que s’ha portat a debat. L’Associació de Veïns de Porta havia recollit més de 2.500 signatures per introduir a l’ordre del dia un punt amb què pretenia que els partits aprovessin donar inici als tràmits per declarar l’anomenada rambla de la Maladeta com a espai públic. Actualment, el solar propietat d’empreses constructores― està ocupat amb uns horts urbans.

Fa anys, un grup de veïns van ocupar l’espai i van fer un horts urbans per impedir que els propietaris hi edifiquessin. Consideren que el barri ja està prou massificat. Des de l’associació veïnal defensen que el solar ha de tenir un ús públic que ha de determinar el barri en un procés participatiu. Abans, però, volen que l’Ajuntament aconsegueixi el terreny, ja sigui a través de compra, permuta, expropiació o una altra fórmula.

Només tres vots favorables

La iniciativa veïnal, però, només ha rebut el vot favorable d’ERC, mentre que el PSC ha votat en contra i s’han abstingut la resta de partits: Barcelona en Comú, PP, Cs i Barcelona pel Canvi. Els portaveus dels grups han argumentat les abstencions i el vot en contra per l’elevat cost que suposaria l’adquisició de les finques. També han al·legat que no es compleixen els requeriments per expropiar-los.

“Ara toca lluitar des dels carrers”

El resultat ha decebut els membres de l’entitat veïnal. “Sortim decebuts i decebudes però amb la il·lusió de saber que dimarts vinent farem reunió per valorar la situació”, diu Albert Villacampa, president de l’Associació de Veïns de Porta i encarregat d’exposar la iniciativa al plenari, “Maladeta segueix ocupada com una frontera contra l’especulació gràcies als horts, i continuarem apostant per accions revolucionàries encaminades cap a un canvi de model de ciutat.  Ara sabem que des de la institució poc tenim a fer, ara toca lluitar des d’on tenim el poder, que són els carrers”.

Els impulsors de la iniciativa consideren que el preu no ha estat un problema en altres districtes. Per ells,  la clau en aquest cas és que està implicada l’empresa Núñez i Navarro. Han criticat el posicionament d’alguns partits, sobretot el vot negatiu del PSC, i lamenten que s’hagi perdut l’oportunitat d’impulsar un procés democràtic per desbloquejar el conflicte. Tanmateix asseguren que continuaran lluitant al carrer perquè no es construeixi als terrenys de la Maladeta.