Els solars del carrer de la Maladeta van ser expropiats l’any 2004 dins el procés de remodelació de Porta per substituir cases baixes per blocs d’habitatges. Però els veïns tenien altres plans, volien una zona verda que evités més massificació al barri. Per això van començar a plantar els horts, de mica en mica, de parcel·la en parcel·la, fins completar tot el terreny. Una de les immobiliàries, Núñez y Navarro, els va denunciar i els va portar a judici, tot i que no van comparèixer.

En paral·lel, l’associació de veïns del barri va engegar la reivindicació de construir-hi una rambla que connectés el carrer del Doctor Pi i Molist amb la plaça de Sóller. Només estan disposats a negociar la construcció d’equipaments per al barri en una part del terreny. Els veïns tenen clar que els horts no són l’objectiu sinó un mitjà. “Per al barri de Porta els horts són una barricada, com a símbol de la resistència, com a expressió del que volem. Tampoc no volem els horts aquí, sinó que volem la rambla de la Maladeta- explica Julián Lluís, de l’Associació de Veïns Porta: “En el moment en què l’Ajuntament faci públic aquest espai, els mateixos veïns que tenen els horts els deixaran”.

En el darrer plenari de Nou Barris els veïns van reclamar que l’Ajuntament adquireixi els solars per urbanitzar-los com a zona verda. Una idea que el districte vol reflexionar. “Ens hem de pensar molt quan destinem diners a adquirir propietats d’aquest tipus d’empreses immobiliàries. Ha d’estar molt justificat i argumentat”, va assegurar en aquell moment la regidora de Nou Barris, Janet Sanz. De moment, els veïns esperen una reunió al juny amb el districte de Nou Barris per parlar del tema.