A Barcelona hi ha més de 3.800 persones sense llar, un 83 % més que fa 11 anys, segons la Fundació Arrels. Una realitat cada vegada més coneguda però encara invisible per a molts ciutadans. Per això, José Luis Olesti, que va viure 10 anys al carrer, ha volgut crear l’exposició d’art “Visibles. L’art de la intempèrie, veus per front a l’adversitat” amb l’ajuda de set entitats per visibilitzar la problemàtica. Olesti vol que “la gent no s’oblidi que hi ha més persones al carrer cada any. Ric o pobre tothom pot quedar al carrer”.

Retalls de premsa que parlen sobre les persones sense llar, fotografies dels llocs del carrer on dormen o un homenatge a les persones sense sostre mortes en els últims anys. Aquestes són algunes de les obres que es mostren al Centre Cívic Casa Orlandai. Són fetes per una quinzena de persones en situació de sensellarisme a la ciutat. També es poden veure pintures realistes i conceptuals, fotografies de gran format, maquetes i escultures.

Obres fetes en tallers terapèutics

L’exposició és fruit de tallers terapèutics fets a les entitats Assís, Sant Joan de Déu, Suara, Arrels, Sant Egido i Street Soccer Bareclona. “És important que aquestes persones, que moltes vegades se senten excloses socialment i vulnerables s’expressin i mostrin els seus sentiments i, a vegades, és més fàcil a través de l’art”, explica Pilar Castañeda, educadora social de Sant Joan de Déu – Hort de la Vila.

Eliminar estigmes

L’exposició també busca mostrar les capacitats de les persones sense sostre: “Treure l’estigma de la persona sense llar té una sèrie de dificultats per demostrar que també tenen una sèrie de capacitats que els fan tirar endavant”, diu Quique Fontan, educador social del Centre d’Acollida Assís. A més, “exposant-lo, el seu treball està reconegut i això és positiu per la seva autoestima“, explica Castañeda.

La mostra és itinerant i ja s’ha exposat al Centre Cívic Torre Llobeta i al Centre Cultural Albareda.