Els signants del manifest demanen a l’Ajuntament que no doni suport al projecte, que està quasi enllestit i només ha de superar un darrer escull per tirar endavant: l’aprovació del nou pla d’usos a la bocana del Port.

Un punt més de l’historial de greuges cap al barri

Guillem Roig, membre de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, critica que l’Hermitage “és un model de multinacional, de venda de cultura entesa com un producte, que no té cap base d’arrelament al territori” i que “no establiria cap relació amb els veïns”.

Els veïns critiquen, alhora, l’opacitat amb què la iniciativa s’ha cuinat des del Port i equiparen el museu amb els projectes de l’Hotel W i la Marina del Port Vell, que s’han finançat amb capital estranger, han comportat una “turistificació” i elitització del barri i no han generat els llocs de treball que es van prometre.

Consideren que l’afluència de turistes amb un perfil adquisitiu elevat afavorirà la gentrificació, un fenomen que ja és extrem a la zona i que suposarà un augment dels preus dels lloguers i, en última instància, l’expulsió dels veïns del barri.

A més, veuen amb ulls crítics els problemes de mobilitat en període estival que pot suposar el trasllat de milers de turistes a la zona, des dels creuers o des del centre de la ciutat en autocars, on “ja estem acostumats que pràcticament no s’hi cap”, afirma Roig.

Tot i que l’Associació de Veïns de la Barceloneta i altres entitats són partidàries del projecte, els signants destaquen que el museu no compta amb un suport majoritari dels veïns i defensen la necessitat d’apostar per altres iniciatives que tinguin més arrelament al barri.