Foto: El País

L’arquitecte japonès Toyo Ito, guanyador d’un Premi Pritzker, és l’escollit per convèncer el govern municipal de les bondats d’un futur museu Hermitage a Barcelona. Segons el diari ‘El País’, aquesta és la intenció dels promotors del museu, que a l’estiu van decidir encarregar a Ito el disseny de l’edifici, que s’ha d’ubicar a la nova bocana del port. Segons mostra el rotatiu, no té res a veure amb l’edifici inicial, d’estil clàssic (com es veu a la imatge de sota), rectangular i carregat de columnes.

En contraposició amb aquest projecte inicial, Toyo Ito ha dissenyat un museu de formes arrodonides de 25 metres d’alçària i amb una superfície de 16.000 m2. El projecte de l’arquitecte japonès també incrementarà el cost del projecte fins als 52 milions d’euros, 10 milions per sobre del pressupost d’ara fa un any. Segons fonts d”El País’, però, el finançament del museu està totalment assegurat a través d’inversors privats que esperen obtenir-ne una rendibilitat.

Si es fes realitat, aquesta seria la segona obra de Toyo Ito a la ciutat, que ja va inaugurar uns apartaments de luxe, els Suites Avenue, al costat de La Pedrera, al passeig de Gràcia, el 2009, i que també va donar forma a l’icònic Hotel Santos Porta Fira, a la plaça d’Europa de l’Hospitalet de Llobregat.

Colau demana un estudi de viabilitat

L’alcaldessa, Ada Colau, ha celebrat l’arribada d’inversions en equipaments culturals a la ciutat, però ha demanat que el projecte tingui “un estudi de viabilitat rigorós” que li doni plenes garanties. Colau veu amb preocupació que la tria de grans arquitectes encareixi el projecte i que després no sigui viable.

L’alcaldessa ha dit que hi ha casos a Europa d’aquest mateix museu que han demanat el rescat als ajuntaments o a institucions públiques perquè la inversió privada no ha estat viable. “Benvingudes les iniciatives culturals, però no fer-les pensant que si les coses no van bé ja ho rescatarà la inversió pública”, ha sentenciat Colau.

El possible desembarcament de la franquícia de la pinacoteca russa es va anunciar per primera vegada l’any 2012, però sis anys després, el projecte segueix encallat. No obstant això, l’Ajuntament i el Port van acordar el gener passat un canvi d’usos de la nova bocana del port que en permetria la instal·lació.

Entre els veïns de la Barceloneta hi ha divisió d’opinions. Mentre que l’Associació de Veïns de l’Òstia i la Plataforma en Defensa de la Barceloneta consideren que l’Hermitage contribuiria a massificar encara més de turistes aquesta zona de la ciutat i dificultaria la mobilitat en aquesta zona, l’Associació de Veïns de la Barceloneta, en canvi, creu que el museu pot ajudar a revitalitzar el barri i a canviar el turisme de borratxera per visitants de més qualitat.