L’Ajuntament impulsa un pla per transformar els patis de les escoles i fer-los més verds i inclusius. La intenció, és ampliar el projecte de patis oberts al cap de setmana i obrir-los a la ciutadania com a pulmons verds dins la ciutat. “A partir dels patis podem transformar l’escola, podem transformar la ciutat i millorar les vides dels infants perquè creixin a l’aire lliure”, ha afirmat la comissionada d’Educació, Maria Truñó, en la presentació del projecte.

El pla municipal preveu transformar l’exterior de com a mínim 10 escoles cada estiu. La reforma es farà seguint quatre criteris: posar-hi elements que fomentin el joc divers, plantar-hi arbres i plantes, generar-hi ombra i ampliar l’espai de terra tova. El disseny de cada pati es farà d’acord amb la comunitat educativa, a través d’un procés participatiu que permeti integrar la transformació al projecte educatiu de cada centre.

Espai de cohesió i diversificats

Es calcula que cada infant passa, des de P3 fins a 6è, 3.000 hores al pati, uns espais en què, en molts casos, dominen les pistes esportives pavimentades i que acaben convertint el futbol en l’element central. Per això, des de l’associació Rosa Sensat, Francina Martí creu que és fonamental “pensar com ho fem perquè hi hagi més cohesió i que hi hagi també un espai més diversificat perquè tothom s’hi pugui sentir còmode i respectat”.

A més, en plena pandèmia del coronavirus, des de Rosa Sensat consideren que “a més d’oferir un enriquiment del joc i l’esbarjo, el pati també ha d’oferir uns espais que siguin aptes per fer activitats d’aprenentatge i curriculars“.

Renovació amb perspectiva de gènere

En aquest sentit, es transformaran els patis amb perspectiva de gènere, com ja s’ha fet a l’Escola Baró de Viver. Amb aquest pla, segons Truñó, es vol “avançar cap a la ciutat jugable, amb més educació i joc a l’aire lliure, avançar cap a una ciutat feminista, que situa la coeducació i repensa els espais públics amb perspectiva de gènere, i avançar cap a la ciutat saludable i resilient, que lluita contra l’emergència climàtica també des de les escoles”.

Reforma dels patis de les escoles
Pati de l’Escola Vila Olímpica, on s’ha instal·lat una pèrgola per fer ombra i finestres per millorar l’eficiència energètica.

Les primeres 10 escoles

El pla agafa el relleu del Pla clima, que va permetre convertir 11 centres educatius de la ciutat en refugis climàtics, mllorant-ne l’eficiència energètica i enverdint els patis, ampliant les zones enjardinades.

Un exemple n’és l’Escola Vila Olimpica on s’hi ha instal·lat una pèrgola per fer ombra a l’estiu i unes fonts perquè els alumnes es refresquin en els mesos de calor. En paraules de la directora, Maria Marquès el projecte d’Escoles Refugi “l’ha fet més verd, més amable i agradable i fins i tot respirem millor.”

Aquest primer curs, l’Ajuntament destinaran 1,5 milions d’euros a la reforma de les escoles, i a partir d’aquí es preveu que “pràcticament el 25 % de la inversió municipal a les escoles tingui intenció de canvi climàtic”, segons ha afirmat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia.

Els centres en què es faran obres a l’estiu, per tenir els patis enllestits el curs 2021-2022 són:

  • Escola Auró
  • Escola Bogatell
  • Escola de les Aigües
  • Escola Duran i Bas
  • Escola Francesc Macià
  • Escola l’Estel
  • Escola Palma de Mallorca
  • Escola Parc de la Ciutadella
  • Escola Pau Casals – Gràcia
  • Escola Ramon Llull

Segons l’Ajuntament, els primers centres s’han seleccionat tenint en compte criteris com els que havien quedat en espera per convertir-se en refugis climàtics, els que tenien actuacions pendents o bé centres on era prioritari fomentar l’equitat. A partir del curs vinent, s’obrirà una convocatòria de sol·licituds.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a