Fins a 33 establiments, cadascun amb una tapa especial. Cinc itineraris defineixen la ruta Pinxu-Panxo, que ofereix cada dijous, entre les set del vespre i les deu de la nit, tapa i beguda per menys de dos euros. JORDI NAVARRO, Egerri Txapeldun "És un tatín d'escalivada amb formatge de cabra amb un bacallà brasejat amb salsa de reducció biscaïna." MARCOS MINGUEZA, Mesón Can Meli "Bull blanco y bull negro con un poquito de pan con tomate y aceite de oliva." JORDI BATLLE, Branden Wurst "Base de xucrut amb botifarra de perol." MARIA TERESA FERNÁNDEZ, Eix Nou Barris "Tenim establiments de qualitat com a la resta de Barcelona, tenim restauració i més comerç i l'objectiu sempre és el mateix, que el veí de Nou barris en conegui i que la gent de fora de Nou Barris també ens conegui" Per facilitar la ruta, s'han editat 12.000 plànols amb els cinc itineraris. La iniciativa és fruit de gairebé mig any de feina de comerciants i Ajuntament, i ha tingut una gran acceptació. FRANCISCO CUEVAS, client "Los jueves vendré a tomar los pinchos porque, aparte de que está muy bien, tiene un precio bastante asequible y me parece muy buena idea" JORDI BATLLE, Branden Wurst "Poder provar unes bones tapes i conèixer els establiments que hi ha al barri també amb un preu d'1,95 és… bé, no s'ha de deixar perdre una cosa d'aquestes." Darrere la idea de la ruta, hi ha la intenció d'afavorir, de retruc, la resta de comerciants. JORDI NAVARRO, Egerri Txapeldun "Gràcies a l'hostaleria podem combatre una miqueta la crisi per fer sortir una miqueta més la gent tant a gaudir de la ruta aquesta, Pinxu-Panxo, com de compres a les botigues." La ruta Pinxu-Panxo es mantindrà tot l'any i de cara a 2015 podria ampliar-se. IRMA ROGNONI, regidora Nou Barris "Em sembla que creixerà bastant la demanda perquè, a hores d'ara, ja tenim moltes sol·licituds, molts tuits que estan en marxa i la gent també de Nou Barris, del districte, està apassionada amb la idea." El projecte uneix el Pla de comerç i el Pla de turisme de Nou Barris, per atreure visitants al districte.

La iniciativa, que proposa cinc recorreguts diferents pel barri, ha editat 12.000 exemplars d’aquest fulletó que inclou un mapa del districte i les tapes que es podran tastar en cada establiment. La Bodegueta d’en Miquel proposa, per exemple, una tapa de làmines de mango, foie gras i pernil ibèric decorat amb reducció de pero ximenes. També s’hi podrà tastar una torrada de botifarra de ceba, filet brasejat amb porro confitat o tàrtar de fuet.

Sense La Esquinica

No obstant això, un dels referents de les tapes del barri, el restaurant La Esquinica, no participa en la ruta. Des de l’establiment han explicat que les condicions de la promoció no eren compatibles amb la dinàmica del comerç i consideren que hauria perjudicat la clientela. Unir-se a la iniciativa implica oferir tapes i beguda fins a les 22 h i, a La Esquinica, a les 20.30 h ja tenen el restaurant ple i hi ha cua. Tot i així, els restauradors s’han alegrat de la mesura i veuen amb molt bons ulls que “el barri funcioni, hi hagi activitat i es promocioni”.

La moda de les tapes

Aquesta no és ni de llarg la primera ruta de tapes que s’organitza a la ciutat amb la intenció de promoure els barris. Durant sis anys, la ciutat s’ha promocionat amb la ruta De tapes per Barcelona; al novembre el barri de Sant Antoni va posar en marxa el Tapantoni i el juny passat 44 establiments del Raval van organitzar una ruta de tapes pel barri. Aquests en són només alguns exemples i el 2011 es va apuntar a la moda el restaurant Tickets, un bar dirigit per Albert i Ferran Adrià.