Les dues persones detingudes aquest dijous han estat traslladades a la comissaria de les Corts i aquest divendres passaran a disposició judicial. Pel que fa als altres sis detinguts, l’home que va ingressar a presó provisional el 31 de gener va sortir en llibertat aquest dilluns, 3 de març.

Disputa a Sants el Dia de la Hispanitat

Segons el comunicat dels Mossos d’Esquadra, els detinguts “van actuar de forma organitzada, planificada, amb rapidesa i alta dosi de violència” amb “estris perillosos com pals, pedres, cadenats i armes blanques”. Fruit de la baralla, quatre persones ferides de diversa gravetat van requerir assistència mèdica i hi va haver danys per més de 1.300 € en un establiment. Els joves ultradretans arribaven d’una manifestació ultra convocada per España en Marcha per celebrar el Dia de la Hispanitat. La policia catalana afirma que alguns dels detinguts “ja tenen antecedents policials per delictes de lesions, danys, contra l’ordre públic, contra la salut pública o denúncies per portar armes prohibides”. Uns antecendents que no tenen cap dels dos detinguts aquest dijous.

La investigació, que continua oberta i està dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 19 de Barcelona, va suposar un escorcoll de 10 hores al centre Can Vies, situat al carrer dels Jocs Florals de Barcelona. L’objectiu de l’operatiu de la policia catalana era, segons afirma el comunicat, “cercar els estris perillosos utilitzats en l’atac i proves sobre la prèvia planificació”. Actualment, la policia científica està estudiant els objectes intervinguts per aportar proves noves dels fets.

Una idea que neguen els membres de Can Vies, que van criticar l’escorcoll i van denunciar que es va fer per preparar un futur desallotjament del centre. L’advocat de la defensa, Eduardo Caliz, ha afirmat en declaracions a BTV que la implicació de Can Vies amb la baralla que va tenir lloc a la carretera de la Bordeta “és absolutament nul·la” i ha recordat que el centre va estar obert durant tot el 12 d’octubre. A més, Caliz, que va ser present durant l’escorcoll, ha explicat que “no trobaran absolutament res dels objectes intervinguts aquell dia”, entre els quals hi ha “els pals de la colla bastonera, un carretó dels diables i discos durs de l’ordinador”.

Actualment, el desallotjament del CSA Can Vies està en mans de TMB, el propietari de l’immoble. Després de l’escorcoll s’han organitzat diverses concentracions de suport a Can Vies per demanar que pugui mantenir l’activitat. La darrera va tenir lloc aquest dimarts, quan un centenar de persones van encerclar la seu del districte de Sants-Montjuïc.

Les hipòtesis

Segons els Mossos, els presumptes autors de les agressions van sortir del centre social okupat Can Vies amb la cara tapada i amb “objectes contundents” disposats a agredir els joves. Uns fets que, segons la policia catalana, són una reacció a l’atac planificat d’un grup d’ultradreta que va tenir lloc el març de 2012 a la Sala Stroika de Manresa contra uns joves que feien cua per anar a un concert del grup de música KOP. En aquella ocasió es van detenir 17 persones i 10 van ingressar a presó.

Des d’un punt de vista completament oposat, Caliz ha explicat que es tracta “d’hipòtesis una mica pel·liculeres” que no tenen cap relació amb els fets del 12 d’octubre.