La presentació s’ha fet al Barcelona Breast Meeting (BBM), la trobada anual que reuneix més de 300 especialistes en cirurgia plàstica de tot el món.

El limfoedema és una complicació que desenvolupen fins a un 30% de les afectades per càncer de mama. És una malaltia que afecta el sistema limfàtic i que, com a conseqüència, es produeixen edemes a les extremitats com els braços o les cames i que pot ser altament invalidant. Aquest sistema limfàtic pot ser funcionalment insuficient des del naixement o bé es pot convertir en insuficient després duna intervenció quirúrgica com un buidament ganglionar. Un dels avenços que s’ha presentat en el congrés BBM és que es pot tractar en una mateixa operació la reconstrucció de la mama i el limfoedema. Es fa un trasplantament del teixit de l’abdomen (tècnica DIEP), format per pell i greix que conté ganglis limfàtics. D’aquesta manera els especialistes en una sola cirurgia reconstruiran el pit de la dona i tractaran el limfoedema.

El servei de Cirurgia Plàstica de Sant Pau i del Mar fa anys que treballen de forma conjunta i ja s’ha consolidat com un centre d’innovació i coneixement en cirurgia plàstica a escala mundial. Ara fa 10 anys que organitzen reunions internacionals especialitzades en aquesta matèria que any rere any reuneix més especialistes. La trobada ha començat aquest dimecres i s’allargarà fins divendres a Sant Pau.