ADRIANA RIBAS, coordinadora Amnistia Internacional Catalunya "Amnistia Internacional ha demanat la retirada de l'avantprojecte de llei espanyol que limita l'accés a les dones a un avortament legal i segur perquè creu que posa en risc la salut de les dones i les nenes."

El tret de sortida s’ha fet de forma simultània a Barcelona i Madrid. A Barcelona s’ha fet a la plaça de la Revolució de Setembre 1868, a Gràcia. Uns activistes s’han pintat el cos simulant cadenes, un pany, o les conseqüències del maltractament sobre la dona. Durant dos anys, AI lluitarà a tot el món per tal que es compleixin les normes internacionals de drets humans, que estableixen que totes les persones tenen dret a prendre decisions sobre la seva salut, el seu cos, la seva sexualitat i la seva vida reproductiva sense por de patir coacció, violència o discriminació. AI assegura, però, que alguns estats, professionals mèdics, families i institucions religioses tenen sovint el control sobre les decisions de dones i nenes.

Cada any donen a llum 14 milions d’adolescents per relacions forçoses i embarassos no desitjats. Per això, l’organització humanitària denuncia que en el segle XXI encara hi hagi països que permeten el matrimoni prematur i la violació conjugal, que criminalitzen l’avortament, les relacions fora del matrimoni i les relacions homosexuals. Fins i tot, ressalten, amb pena de mort. La campanya “El meu cos, els meus drets” intentarà vetllar perquè els líders del món prenguin mesures positives, com l’accés als serveis de salut.

Situació a Espanya
Amnistia Internacional s’ha mostrat preocupada per l’avantprojecte que restringeix l’avortament i imposa barreres per a l’accés a la interrupció de l’embaràs de forma legal. L’organizació ha demanat la retirada de l’avantprojecte per considerar que posa en risc la salut i la vida de la dona. I afirma que és una mesura regressiva i discriminatòria, que afecta de manera desproporcionada dones joves i en situació de pobresa, i les dones que es troben en situació administrativa irregular.