Només fa uns mesos que la plaça del Poble Gitano s’ha reformat, però a primer cop d’ull no sembla un espai renovat. Les pintades s’acumulen a les parets de l’entorn des de fa temps i han arribat també al nou mobiliari de la plaça. A més, cada vegada s’hi acumula més brutícia i els veïns també es queixen que hi ha rates. 

“Està fet una merda, no sembla una plaça nova”, denuncia Antoni Pubill, veí de la zona. “Les pintades per pintar fan marrà i fan bastant lleig un lloc que amb pintades boniques podria ser molt més guai”, afegeix la Mireia Molist, una altra veïna. 

L’Ajuntament, per la seva part, ha explicat que les pintades de la plaça es van esborrant des del servei de neteja a mesura que es van detectant i que a l’espai es fa manteniment i neteja de manera habitual.

bruticia plaça poble gitano

A més de les queixes pel mal estat de la plaça, molts usuaris estan descontents amb el resultat de la reforma

El nou parc infantil no té ombres

En total s’han transformat 1.350 metres quadrats després d’un llarg procés participatiu entre els diferents usuaris de la plaça. L’objectiu principal era ordenar els diferents usos dels espais i s’ha creat un parc infantil nou. Però aquest no té cap ombra, un fet que el fa inutilitzable a l’estiu. “El parc està súper bé i els jocs són originals, però no el podem fer servir per la calor i pel sol”, lamenta Samanta Lipquin.

Segons el districte de Gràcia, en un principi no es farà cap intervenció a la zona de jocs infantils, ja que s’espera que se solucioni el problema un cop creixin els arbres que s’han plantat i facin ombra. El que sí que es faran són les obres que ja estaven previstes, com a segona fase de la reforma de la plaça, per millorar l’accessibilitat a la zona.

Continuen els problemes amb els gossos

Els tenidors de cans també es queixen de la manca d’ombres a la zona d’esbarjo per a gossos. La solució que han trobat molts dels propietaris de gossos és fer servir la petanca quan no hi ha activitat, un fet que ha provocat les queixes entre la resta d’usuaris de la plaça.

gos poble gitano

Precisament ja hi havia problemes de convivència abans de reurbanitzar-la i, per això, hi ha gent que havia proposat eliminar l’espai per a gossos. Ara, alguns animals segueixen anant deslligats fora del pipicà i fan ús de zones que no són les que tenen reservades.

Ricard Valentí, de l’associació gitana de Gràcia, explica que molts veïns han deixat d’anar a la plaça perquè la transformació no ha solucionat els problemes que ja hi havia: “Els gossos continuen estan a fora igual i tot continua igual, després els gossos salten a les petanques”.