La plaça del Poble Romaní està en procés de redefinició. Aquest últim mes s’han fet trobades entre els veïns i el districte de Gràcia per presentar la proposta tècnica que manté i amplia els usos que hi havia a la plaça abans de la instal·lació dels mòduls prefabricats de l’Escola l’Univers, que es van retirar l’any 2015.

La nova plaça tindrà jocs infantils i aparells de gimnàstica per a gent gran a la part superior esquerra, a la dreta hi aniran les pistes de petanca, i el pipicà, al centre. Aquest últim és el punt que genera controvèrsia. Tant el col·lectiu de gitanos, com els veïns del carrer de Puigmartí que tenen els balcons encarats a la plaça i els usuaris de la petanca s’oposen que es mantingui l’espai per a gossos. Asseguren que genera males olors i que els animals van deslligats pel mig de la plaça i és perillós. A més, els del Casal Gràcia – Petanca Siracusa expliquen que els gossos entren a les pistes i al matí són ells els que han de netejar els excrements dels animals.

Els amos dels gossos, en conèixer l’oposició veïnal cap al pipicà, han començat a organitzar-se. Són unes 70 persones usuàries de l’espai i asseguren que l’actual està en mal estat i que no té font ni escombraries. A més, reclamen que hi hagi una àrea per als animals, sigui a la plaça o en un espai proper.

El districte de Gràcia ha començat a reunir-se amb tots els implicats per intentar arribar a un acord. Asseguren que el punt principal és garantir la convivència i el bon ús de la plaça. També creuen que el nou pipicà que es vol instal·lar estarà actualitzat amb millores pel que fa al manteniment i la higiene. El pròxim 10 de maig, en el plenari de Gràcia, es tornarà a posar sobre la taula aquest debat amb un prec del Partit Popular.