Hi ha més de 10.000 gossos censats al districte de Gràcia i pocs espais buits per adequar-los com a pipicans. A la plaça del Poble Romaní fa anys que n’hi ha un. Actualment, hi porten els animals unes 70 persones, però molts gossos no només utilitzen aquest espai, sinó també la plaça. Això i les males olors han confrontat les posicions entre els veïns sobre si s’ha de reubicar l’espai per a gossos o mantenir-lo.

La plaça del Poble Romaní està en procés de redefinició. Aquest últim mes s’han fet trobades entre els veïns i el districte de Gràcia per presentar la proposta tècnica que manté i amplia els usos que hi havia a la plaça abans de la instal·lació dels mòduls prefabricats de l’Escola l’Univers, que es van retirar l’any 2015.

La nova plaça tindrà jocs infantils i aparells de gimnàstica per a gent gran a la part superior esquerra, a la dreta hi aniran les pistes de petanca, i el pipicà, al centre. Aquest últim és el punt que genera controvèrsia. Tant el col·lectiu de gitanos, com els veïns del carrer de Puigmartí que tenen els balcons encarats a la plaça i els usuaris de la petanca s’oposen que es mantingui l’espai per a gossos. Asseguren que genera males olors i que els animals van deslligats pel mig de la plaça i és perillós. A més, els del Casal Gràcia – Petanca Siracusa expliquen que els gossos entren a les pistes i al matí són ells els que han de netejar els excrements dels animals.

Els amos dels gossos, en conèixer l’oposició veïnal cap al pipicà, han començat a organitzar-se. Són unes 70 persones usuàries de l’espai i asseguren que l’actual està en mal estat i que no té font ni escombraries. A més, reclamen que hi hagi una àrea per als animals, sigui a la plaça o en un espai proper.

El districte de Gràcia ha començat a reunir-se amb tots els implicats per intentar arribar a un acord. Asseguren que el punt principal és garantir la convivència i el bon ús de la plaça. També creuen que el nou pipicà que es vol instal·lar estarà actualitzat amb millores pel que fa al manteniment i la higiene. El pròxim 10 de maig, en el plenari de Gràcia, es tornarà a posar sobre la taula aquest debat amb un prec del Partit Popular.