L’Ajuntament de Barcelona intensifica la lluita contra els grafits i les pintades al carrer. Ho farà amb un reforç de la neteja, però sobretot posant el focus en els autors dels grafits, amb més denúncies per infringir l’ordenança de civisme i, per tant, més multes. En alguns casos, fins i tot es planteja la via penal, que podria resultar en penes de presó. En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha remarcat que “és un tema de neteja però també de civisme”.

No volem que la imatge de la ciutat es vegi malmesa amb parets, persianes o elements del patrimoni vandalitzats
Albert Batlle, tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat

Les que més preocupen són les pintades en edificis patrimonials protegits o les que suposin un desperfecte greu, que vagi més enllà del “mer deslluïment”. També les accions en punts com, per exemple, el metro, on les pintades suposen un perill i impedeixen la circulació dels combois afectats. És precisament en casos com aquests quan la denúncia es podrà tramitar per la via penal.

Des de l’Ajuntament, però, no han concretat quines podrien ser les penes de presó, com tampoc les multes que es tramitin penalment, perquè en aquests casos dependrien del jutge. En canvi, les que s’imposin per via administrativa són d’entre 300 € i 500 €. Per reforçar-ne el control, s’intensificaran els controls de la Guàrdia Urbana. Batlle ha reconegut que fins ara “no hi ha hagut una acció sancionadora que tingués caràcter dissuasiu”.

Més pressupost per esborrar les pintades

Per fer desaparèixer les pintades, l’Ajuntament ha augmentat en 1,8 milions el pressupost de neteja de grafits, tant en edificis patrimonials com a la resta. En el primer cas, s’hi destinaran 1 milió d’euros, mentre que la resta es destinaran a incrementar el pressupost de la contracta de neteja de pintades. L’objectiu és que el servei funcioni de manera més flexible i amb més rapidesa.

Operaris esborrant pintades de parets

De manera paral·lela i per protegir l’art urbà, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que s’habilitaran més espais per fer-hi “propostes artístiques”, uns murals que ha diferenciat de les “pintades vandàliques”. Segons Badia, es passsarà dels 30 espais d’aquest tipus disponibles actualment, a 50.

Sancions també per als comerços que no llencin bé la brossa

En paral·lel a les sancions a grafiters, el govern municipal també ha anunciat una campanya específica perquè els comerços llencin bé les deixalles. Segons ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, s’estarà en contacte amb els botiguers per evitar desbordaments als vespres, quan els comerços tanquen i treuen la brossa. A més, Badia ha avisat que l’Ajuntament multarà els comerços reincidents amb sancions entre els 300 € i els 3.000 €.