platges accessibles

A l’estiu, si tens mobilitat reduïda i et vols remullar a la platja pot ser tota una odissea. Per fer-ho cal demanar dia i hora amb antelació a través d’una aplicació, i si la franja està completa toca esperar o rebutjar el pla. Persones amb diversitat funcional ja fa quatre anys que denuncien aquesta situació: “Mentre que tothom pot anar-hi quan vulgui, a nosaltres se’ns imposa un horari“, lamenta l’Àngel Urraca, membre de la Comissió de Platges de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona.

De fet, Urraca ha fet càlculs. Les platges de Barcelona obren de l’1 de maig fins al 30 de setembre, un total de 153 dies. En canvi, les adaptades obren el primer i el segon cap de setmana de juny i, ja sense interrupció, del 14 de juny al 12 de setembre, amb l’afegit de dos caps de setmana més. En total, 94 dies. Urraca ho defineix com “un maltractament”.

Més punts de bany assistit, més vestidors i horaris ininterromputs

La demanda principal d’aquest col·lectiu és que per a la propera temporada d’estiu Barcelona hagi sumat com a mínim un punt nou de bany assistit. Ara per ara, les platges accessibles de la ciutat són a la Nova Icària, Sant Miquel i a la zona de banys del Fòrum. Les dues últimes, comenta Urraca, són menys accessibles en transport públic i això fa que la majoria de la demanda es concentri al punt de la Nova Icària.

Horaris ininterromputs de 10 a 19 h i vestuaris és l’altra pota de la demanda. Ara mateix només hi ha un vestuari inclusiu a la platja de la Nova Icària i en reclamen un a la resta de punts. Aquests vestuaris permeten que les persones amb mobilitat reduïda puguin gaudir de les platges d’una manera més neta i segura. Inclouen dutxa i lavabo adaptats, grua, llitera i tots els serveis per garantir-ne un ús més còmode.

Convocada una protesta, el 26 de març

Des del col·lectiu Accessibilitat Platges i Ciutat Barcelona han convocat una manifestació el proper dissabte, 26 de març, a les 12 h, a la platja de la Nova Icària per alçar la veu. Han obert la convocatòria a tothom qui els vulgui donar suport. A banda, també han organitzat una recollida de firmes per aconseguir millors accessos a la platja.