El Centre d’Acollida Temporal per a Persones sense Llar i Addiccions ja està en marxa al Baix Guinardó. L’equipament públic està situat a l’Hotel Aristol i serà casa d’una cinquantena de persones en situació de drogodependència i sense llar. Veïns i familiars de l’Escola Mas Casanovas, situada just davant del centre, han criticat l’espai. Per això, usuaris i treballadors estan en expectativa de com els acollirà el barri i asseguren que “el Centre d’Acollida no farà canviar el barri perquè som persones normals”.

Centre capdavanter a Espanya

L’equipament és pioner a Espanya perquè integra l’allotjament, la cobertura de necessitats bàsiques i, a més, no està condicionat a seguir un procés d’abstinència. El centre permet el consum de drogues amb un seguiment mèdic, una casuística que no tenia cap equipament públic d’aquestes característiques fins ara a Espanya.

Segons la direcció, aquest mètode ha resultat un èxit en el centre provisional de les Corts: “Durant els tres primers mesos els usuaris d’alcohol redueixen entre un 60 i un 70 % el consum diari, i altres substàncies entre un 40 i un 50 %. Necessitem mínim sis mesos per començar a millorar l’estat de salut de la persona i cap a l’any comencen a tenir altes terapèutiques“, explica Ester Aranda, de la direcció del centre.

Em va ajudar molt. Si no fos pel centre, potser no estaria viva ara mateix”
Rosa María, usuària del Centre d’Acollida

El mètode ha ajudat molt usuaris drogodependents que vivien al carrer i que a l’inici de la pandèmia van ser acollits a l’alberg provisional. “Em va ajudar molt. Si no fos per ells, potser no estaria viva ara mateix”, ens explica la Rosa María Martínez, usuària.