Des de fa més de quatre anys el personal del SAS, el Servei d’Atenció Socioeducatiu, manté un pols legal amb l’Ajuntament. Es tracta d’un equip que treballa majoritàriament amb dones que exerceixen o han exercit la prostitució i està format, entre d’altres, per advocades, treballadores socials i administratives. Els ofereixen acompanyament psicològic, jurídic o formació i inserció laboral.

Des de fa anys patim maltractament institucional i això no ens permet atendre les dones amb qualitat”
Noemí Cortes Andreu, coordinadora del SAS

Cursa d’obstacles desgastadora

A principis de febrer, i després d’anys d’encadenar contractes per part d’empreses subcontractades, 11 d’aquestes treballadores van passar a formar part de la plantilla municipal. Aconseguien així la internalització gràcies a una sentència favorable després de demandar l’Ajuntament per cessió il·legal de treballadors.

Equip del SAS

Les cinc treballadores restants, pendents també d’un judici pel mateix motiu que s’ha endarrerit, “temen que les acomiadin” assegura la Noemí Cortés Andreu, coordinadora del SAS, després d’assabentar-se informalment que es rescindiria la relació laboral que tenen amb el consistori.

Després de mobilitzar-se, Gerència de Drets Socials els va anunciar fa a pocs dies, sense cap document per escrit, que es faria la modificació del contracte de dues d’aquestes treballadores. Per Cortés, “és insuficient” i la situació de cessió il·legal de treballadores “persisteix”. Des de l’Ajuntament asseguren que tenen la intenció d’“avançar i reunificarels judicis pendents.

Convocatòria d’oposicions “irregular”

Laura Cignoni, educadora social del SAS, explica que les treballadores municipalitzades van rebre fa una setmana la notificació que la seva plaça sortia a concurs. Cignoni explica que aquesta convocatòria obria la possibilitat reconeguda per llei d’estabilitzar el lloc de feina a les treballadores que, per exemple, fa nou anys que presten aquest servei.

Equip del SAS

Maltractament institucional i desballestament del servei

La Noemí Cortés assegura que ella i les seves companyes estan instal·lades en una “muntanya russa emocional” que posa en risc el servei que presten. Afirma que es tracta d’un equip “molt especialitzat” i que actualment els és complicat “acompanyar amb qualitat” dones “altament vulnerables”, que exerceixen la prostitució en “molt males condicions” i que tenen al darrere una situació de violències de tot tipus, inclosa la sexual.

Des del consistori insisteixen a dir que es continua treballant perquè no hi hagi cap afectació en el servei mentre no es resol la situació.

L’any passat l’equip del SAS van fer gairebé 14.300 contactes amb dones que exerceixen la prostitució tant al carrer com de forma digital i a l’oficina. 380 d’elles han entrat a formar part de la base de dades.

Augment exponencial de la prostitució en línia

Cortés assegura que en els últims anys la prostitució en línia ha desbancat clarament la que s’exerceix al carrer. La coordinadora del SAS parla de més d’un 80 % de treball sexual que s’exerceix a través de videoconferència o telèfon, entre d’altres.