La Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans de Barcelona (UTEH) ha atès 506 persones entre 2020 i 2021 amb un centenar de casos nous cada any. La majoria, un 77 %, han estat víctimes d’explotació sexual. El perfil són dones d’entre 20 i 40 anys, i més de la meitat són de nacionalitat nigeriana. S’ha notat, però, un increment de dones llatinoamericanes, sobretot de Colòmbia i Veneçuela. Segons les darreres xifres, destaca un augment d’atenció a homes de la tercera edat que se’ls obliga a exercir la mendicitat.

Del mig miler d’atesos, 277 corresponen al 2020 —242 dones cis, 17 dones trans i 18 homes—, i 229 —198 dones cis, 20 dones trans i 11 homes— al 2021. Entre aquests hi ha també homes obligats a fer treballs forçosos.

Servei psiquiàtric

A les víctimes se’ls ofereix un servei psiquiàtric a l’Hospital Vall d’Hebron per afavorir-ne la recuperació. Un 40 % de les persones ateses ha requerit atenció psiquiàtrica dins del programa Psiquiatria transcultural del centre sanitari. En el darrer any, aquest equip, format per tres professionals, ha fet fins a 30 primeres visites.

La precarització per accedir a l’habitatge i les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia ha provocat que en aquests dos anys hi hagi un increment de l’entrada i l’estada de persones sense recursos en allotjaments temporals de l’Ajuntament de Barcelona.