Algunes famílies es mostren neguitoses davant la manca de places a les escoles i instituts públics de la ciutat. És el cas de la família del Josep i la Laura, del Guinardó, amb el seu fill gran, que el curs vinent començarà primer d’ESO. L’Institut Francisco de Goya és el centre adscrit a l’escola on ha cursat la primària, però només pot absorbir 69 de les 143 peticions que ha rebut per al curs 2023-24.

Aquesta situació, asseguren, es repeteix als altres dos instituts d’Horta-Guinardó. Per això, amb la llista d’admesos provisional després del sorteig del número de desempat, les famílies temen quedar-se sense places públiques al districte.

Les famílies s’organitzen per la manca de places

Segons explica el Josep, a l’Institut Francisco de Goya hi ha una setantena de famílies afectades, que no sabran fins a l’agost (amb la llista d’admesos definitiva) si tenen una plaça a un dels centres d’Horta-Guinardó. Per pal·liar aquesta situació, els afectats demanen al Consorci d’Educació la creació de cursos bolet amb places extres. A més, han engegat una recollida de signatures a Change.org.

Manifestació a Sants-Montjuïc per reclamar més oferta

Una situació similar es viu al barri de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, en el tram d’ensenyament dels tres als sis anys. Asseguren que el 25 % dels que han escollit una escola bressol pública com a primera opció, haurà d’anar a una de concertada. “La nostra no és una reivindicació per escollir escola, sinó pel dret a l’escolarització pública i de proximitat”, destaca la presidenta de l’AFA de l’escola bressol Guinbó, Isabel Benítez.

Per reclamar més places públiques i en defensa d’una educació pública, han convocat una manifestació davant la seu del districte de Sants-Montjuïc. “No estem disposats a jugar-nos les places”, diu la convocatòria.

El Consorci treballa per garantir les places

Des del Consorci d’Educació asseguren que les assignacions encara no estan fetes i es comprometen que qualsevol família que demani en les primeres opcions un centre adscrit tindrà una plaça, tot i no estar obligats per la normativa.