El personal del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) diu que “no pot més”. Així de contundent es mostra l’equip d’aquest servei municipal que acompanya majoritàriament dones, però també infants i adolescents en situació de violència masclista. Per això han decidit plantar-se i tenen previst fer vaga dijous, 23 de febrer.

“Burnout” del personal

Àlex López i Lara Masip, educador social i treballadora social d’urgències del SARA, denuncien que falta personal al servei municipal i que aquest fet es tradueix en una gran sobrecàrrega de feina i un malestar psicològic dels tots els seus professionals, ja sigui del treball social, la psicologia o el dret, entre d’altres. Un malestar que també s’explica perquè bona part de les víctimes que atenen són d’alt risc i això comporta “més desgast”.

L’Ajuntament va internalitzar la plantilla del SARA l’any 2016 i llavors hi treballaven 27 persones. En un període de dos anys aquest nombre va pujar fins a la quarantena de professionals, però tot i això, reiteren que continua “sent insuficient”.

Llistes d’espera per fer una primera visita

Lara Masip assegura que ara per poder fer una primera visita ambulatòria hi ha una espera que pot anar entre les dues i les tres setmanes, o fins i tot un mes. Una vegada fan aquesta primera atenció, si sol·liciten atenció psicològica, es poden trobar que triguin entre un mes i mig i dos a atendre-la. “El nivell de trauma d’aquestes persones és molt alt i s’haurien de poder visitar més sovint”, diu Masip, que assevera que la situació actual és clarament insuficient.

El nivell de trauma d’aquestes persones és molt alt i s’haurien de poder visitar més sovint”
Lara Masip, treballadora social d’urgències al SARA

Falten pisos d’acollida amb personal especialitzat

Masip assegura que en els casos d’urgència no hi ha llista d’espera i les persones que ho necessiten s’atenen al moment. De fet, a banda de l’atenció ambulatòria recalca que hi ha una atenció de “protecció” en casos en què la persona hagi de marxar del domicili per alt risc de violència.

En aquests casos, diu, les víctimes de violència “han de deixar de treballar i les criatures deixen d’anar a l’escola”. Masip explica que a aquestes dones les deriven a una pensió, però que es tracta d’espais en què no hi ha professionals especialitzats que les atenguin. L’objectiu final és enviar-les a un pis d’acollida amb atenció especialitzada, però actualment falten places i hi ha entre 25 o 30 famílies esperant-se en pensions. Moltes s’hi acaben quedant dos mesos des que va sorgir la urgència.

Esforç en prevenció que no es tradueix en més recursos

Masip explica que fa temps que el consistori està fent una molt bona tasca preventiva des de molts àmbits que “ajuden a detectar situacions de violència”, però afegeix que no s’estan posant els recursos per acollir tota la demanda fruit de la feina de prevenció.

L’Ajuntament assegura que s’està treballant per recollir i atendre les peticions del personal del servei i esperen poder atendre-les. De moment, la convocatòria de vaga es manté.