L’illa compresa entre els carrers del Llobregós i Granollers, la baixada de Can Mateu i la plaça de les Bugaderes conserva el caràcter de les cases amb horts i safareigs de mitjans del segle XIX, característiques del barri d’Horta.

Segons un grup d’historiadors de la zona, el Pou, el Pla General Metropolità del Carmel i Entorns compromet la preservació d’aquest espai ja que només considera conservar els habitatges protegits del carrer d’Aiguafreda, conegut popularment com a carrer de les bugaderes, i la Masia de Ca l’Eudald.

El carrer d’Aiguafreda, descontextualitzat?

Un dels carrers més visitats d’Horta és el d’Aiguafreda. Encara es poden veure els safarejos que recorden el passat del barri després d’un procés de protecció que va patir certs entrebancs amb els propietaris de les cases.

Els historiadors adverteixen que el pla manté aquest carrer intacte però desconfigura l’entorn. El PGM preveu reurbanitzar la zona ampliant carrers i generant noves zones d’estada en detriment d’horts i d’habitatges amb les mateixes característiques que les cases protegides d’Aiguafreda. Les actuacions podrien començar en poc temps amb la urbanització dels entorns d’uns blocs de pisos que s’han de començar a construir en breu.

Descarten una Barcelona homogènia

L’actuació també preveu l’ampliació de la baixada de Can Mateu i el carrer del Llobregós. En aquest cas en detriment de part dels horts de la masia de Cal Eudald, que passarà a ser un equipament.

S’urbanitzarà, a més, la plaça de les Bugaderes creant, amb tot, un gran espai uniforme. Des del Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, el Pou, adverteixen, que en aquestes circumstàncies el carrer d’Aiguafreda quedarà descontextualitzat. Fa anys que alerten l’Ajuntament d’aquest fet, però ara tornen a fer-ho amb la por que comencin les actuacions.

Comparteix a: