El catedràtic en dret processal de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Nieva veu “absolutament desproporcionat” que el president de la Generalitat, Quim Torra, pugui perdre el càrrec per haver penjat una pancarta amb un llaç groc al balcó de la Generalitat durant el període electoral. “Això no pot ser”, ha dit Nieva, en una entrevista al ‘BTV notícies vespre’, en què ha comentat la vista del recurs de cassació al Suprem. Ha admès que Torra va desobeir l’ordre de la Junta Electoral Central, però insisteix que “el que quedarà per a la història és que ha deixat de ser president per penjar un llaç”.

Igual que la defensa de Torra, Gonzalo Boye, Nieva sosté que no es pot considerar greu el delicte de desobediència, a què va ser condemnat el president pel TSJC. Ara bé, el catedràtic no comparteix amb Boye el fet que s’hagi vulnerat la llibertat d’expressió o el dret a tenir un jutge imparcial. “Torra ha dit que els membres del tribunal eren els mateixos que van dictar la sentència del procés, però això no és una prova sòlida. Els jutges dicten moltes sentències, si no, ens quedaríem sense jutges”, ha dit Nieva.

Pel que fa a la publicació de la resolució, que serà ferma, el Suprem té un límit de 10 dies, tot i que “és orientatiu”, segons Nieva, que preveu que el tribunal emetrà conjuntament la part dispositiva -el que en castellà es coneix com a “fallo”- i la sentència.