L’endemà que la Generalitat de Catalunya presentés el pla de vacunació massiva de la població contra la covid-19, el programa ‘reset’, de betevé, s’ha plantejat per què no arriben les vacunes al ritme que s’havia previst inicialment. De moment, a Catalunya només s’ha vacunat el 8,6 % de la població, 663.000 persones han rebut almenys una dosi. A la Unió Europea la mitjana és del 10 %, mentre que al Regne Unit s’ha vacunat el 40 % de la població.
En declaracions al ‘reset’, Virgínia Rodríguez, responsable del projecte d’incidència política de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), ha assenyalat diversos factors com a responsables d’aquest retard.
La producció
“El problema és la producció“, ha assegurat Rodríguez, perquè “produir vacunes és més complicat que produir moltes altres coses“, com ara les mascaretes, de les quals també n’havia escassedat al començament de la pandèmia. La dificultat resideix, sobretot, en el fet que s’han de produir a gran escala “per poder arribar a la immunitat com més aviat millor“. Per tot plegat, Rodríguez ha qualificat de “massa optimistes” les previsions de subministrament que els fabricants havien fet a l’hora d’arribar a acords amb els seus compradors.
El problema és la producció. Produir vacunes és més complicat que produir moltes altres coses, com les mascaretes
Els controls de qualitat
El que endarrereix aquesta producció és, en bona part, els “estrictes controls” a què s’ha de sotmetre. En aquest sentit, l’experta d’ISGlobal subratlla, però, que “quan l’Agència Europea de Medicaments autoritza l’ús de les vacunes inclou no només la recepta, sinó tots els processos de producció i elaboració que se segueixen als laboratoris“. Aquests controls, tot i incidir en la rapidesa, són “la garantia que les vacunes són eficaces“.
Les patents
Un tercer factor és “el model vigent de patents” que, segons Virgínia Rodríguez, “està plantejant una sèrie de dificultats per a la producció de les vacunes“. La situació actual, diu, “exigeix repensar el model per evitar tornar a trobar-nos en situacions similars en un futur“. Per la responsable del projecte d’incidència política de l’Institut de Salut Global de Barcelona, de fet, cal anar més enllà i “repensar el model de governança global de la salut“, del qual “les patents en formen part“.
SATSE demana una vacunació global
Precisament, l’organització Global Nurses United, de la qual formen part sindicats d’infermeria de 27 països d’arreu del món, entre els quals SATSE, s’ha sumat a la petició davant de l’Organització Mundial del Comerç perquè es decreti una exempció temporal d’emergència dels drets de propietat intel·lectual i de les patents de les vacunes. La delegada de SATSE a l’Atenció Primària, Pilar Pinillos, ha explicat a ‘reset’ que seria la manera de garantir una vacunació global i equitativa.