El Govern espanyol ha formalitzat la compra de 344.000 dosis de la pastilla antiviral de Pfizer contra la covid, anomenada Paxlovid. L’adquisició s’ha fet el març del 2022, després de la sisena onada de contagis. Es tracta d’un fàrmac nou que, segons els primers estudis de la farmacèutica, redueix en un 89 % la possibilitat de patir una infecció greu de covid.

Com funciona Paxlovid i qui podrà prendre aquestes pastilles? T’expliquem tot el que es coneix d’aquest medicament, com s’administra i quin és el col·lectiu diana a qui va dirigit.

Què és Paxlovid i per a què s’utilitza?

Paxlovid és el nom de la pastilla anticovid de Pfizer, un tractament oral de la covid-19. És un medicament per al tractament de persones adultes infectades, per frenar la progressió de la malaltia i evitar-ne els casos greus i les hospitalitzacions.

Aquest és el primer antiviral oral per tractar el virus en persones que han donat positiu. Tal com explica la investigadora Júlia Vergara-Alert, aquest antiviral bloqueja un enzim que el virus necessita per replicar-se. Això vol dir que la persona pot infectar-se del coronavirus però, un cop administrada la pastilla, es bloquejarà l’activitat del virus per evitar una major infecciositat i gravetat.

Com s’administra la píndola de Pfizer?

El fàrmac s’administra per via oral en forma de pastilles. Paxlovid és una combinació de dos principis actius: el nirmatrelvir, un medicament antiviral nou, i el ritonavir, un antiretroviral que s’utilitza actualment per tractar la sida. De moment, estan disponibles en dues pastilles separades i s’han de prendre juntes dos cops al dia durant cinc dies.

El tractament ha de començar al més aviat possible després del diagnòstic positiu de covid-19 i els cinc dies posteriors a l’inici dels símptomes.

Qui pot prendre aquest fàrmac?

Els experts subratllen que no és un medicament universal, és a dir, que l’objectiu no és administrar-lo a tota la població infectada, sinó que està indicat per al grup de població adulta més vulnerable en risc de patir complicacions pel virus. Per tant, s’administraria a persones d’edat més avançada, immunodeprimides o amb patologies prèvies que puguin agreujar el pronòstic de la covid, com problemes respiratoris o diabetis.

Quina és l’eficàcia de la pastilla antiviral?

El primer estudi sobre l’eficàcia d’aquest tractament ha estat realitzat per la farmacèutica Pfizer, que ha anunciat que el seu medicament redueix en un 89 % dels casos l’hospitalització o la mort en pacients adults. L’estudi s’ha fet amb persones no vacunades amb alt risc de patir una evolució greu de la malaltia.

El mateix informe apunta que es tracta d’un inhibidor potent per a l’òmicron, la variant dominant, que s’ha imposat a la delta en aquesta sisena onada.

Està avalat per l’EMA?

Paxlovid ha estat avalada per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i, per tant, l’organisme ha donat llum verda a aquest fàrmac, amb l’objectiu d’usar-lo en un context d’emergència i per reduir el risc d’hospitalització i de mort de les persones més vulnerables.

Què passarà amb la vacuna de la covid?

Si bé la pastilla aconseguirà reduir el risc d’hospitalització i de mort dels casos més greus, la vacuna de la covid continua i continuarà tenint un paper important en el control de la pandèmia. La viròloga Júlia Vergara-Alert assegura que la gent ha de continuar posant-se la tercera dosi, però celebra que apareguin “altres eines” com la pastilla Paxlovid.

“És important perquè no anirem revacunant periòdicament“, apunta la investigadora, qui afegeix que l’antiviral pot ser molt útil per a la gent no vacunada o aquelles persones per a les quals les vacunes no són eficaces perquè tenen un sistema deficient o immunocompromès. Vergara-Alert creu que la compra de 344.000 dosis per a Espanya és “una bona notícia”.

Comparteix a: