Els síndics de Barcelona i Catalunya reclamen a les administracions que adoptin mesures per minimitzar l’impacte del centre per a persones sense llar amb addiccions del Baix Guinardó en l’Escola Mas Casanovas, que està situada a poca distància. Ho demanen després d’haver rebut una trentena de queixes, en què famílies i veïnat es mostren preocupats per l’afectació que pot tenir el centre en la demanda social de l’escola.

Les famílies temen que aquest equipament pugui incidir en la trajectòria de l’escola i en la demanda de matriculacions. Remarquen que era un centre educatiu amb molt alumnat amb necessitats educatives específiques (41,3 %), però que en els darrers anys se n’ha reduït la complexitat. Per això, ara estan preocupats per si se’n pot afectar la imatge.

Experiència prèvia sense impacte negatiu

Pels dos síndics, la ubicació d’aquest centre en zones urbanes és “necessària” per atendre persones que es troben en situació de vulnerabilitat. Indiquen, a més, que ja hi ha una experiència prèvia a la ciutat, un centre del mateix tipus que també es va instal·lar al costat d’una escola i que, segons diuen, ha demostrat que no ha de tenir necessàriament un impacte negatiu. En aquell cas, asseguren que l’any següent es van incrementar el nombre de sol·licituds a l’escola.

Tot i això, reclamen a les administracions que n’analitzin l’impacte que generen “sobre els drets de terceres persones” i que adoptin mesures “compensatòries o preventives”. En aquest sentit, ja s’ha creat un grup de treball transversal i un pla específic per a l’escola, però els síndics reclamen que es formalitzi també un pla d’acció integral i de coordinació entre els diversos serveis. A més, demanen que es consolidi el projecte educatiu del centre i es garanteixi la inversió necessària. De la seva banda, es comprometen a analitzar les dades de preinscripcions per al curs 2022-23.