pare thió roquetes

El barri de les Roquetes està de dol. El pare Santi Thió, un dels impulsors de l’autoconstrucció del clavegueram a la zona, ha mort als 84 anys. El capellà jesuïta era molt estimat al barri per la seva implicació durant la dècada dels 60 en la construcció de les clavegueres. Amb l’ajut d’un grup d’estudiants i un enginyer, va dissenyar els plànols i van recaptar els diners necessaris, casa per casa, per adquirir els materials.

Les Roquetes, un barri sense asfaltar

Als anys 60, les condicions urbanístiques de les Roquetes estaven sota mínims. En un barri sense asfaltar i ni clavegueram, les aigües fecals corrien entre els carrers, mentre la gent feia cues a les fonts durant hores per recollir l’aigua. L’any 1964, el Pare Thió i els líders veïnals van acordar dotar les Roquetes d’un servei de clavegueram.

Van dissenyar els plànols, van anar casa per casa per recaptar els diners i els mateixos veïns van iniciar les obres. Entre setmana, el capellà i alguns voluntaris anaven a comprar el ciment, canonades, totxos i tot el material necessari que es repartia al llarg dels carrers.

Els veïns urbanitzaven els diumenges i festius

En aquell moment, la jornada laboral era de dilluns a dissabte. Per tant, tocava urbanitzar el barri els diumenges i festius. Durant els mesos de juliol i agost de l’any 1964, els veïns de les Roquetes van fer jornades heroiques sense descans, des de les sis del matí fins a la una del migdia.

En acabar les jornades, els veïns es reunien per carrers amb un toc festiu on no faltava el cant flamenc i els “chatillos”. Tot el barri es va implicar en la construcció, fins i tot els més petits. En acabar l’obra, els veïns van obsequiar el Pare Thió amb un rellotge d’or valorat en 100.000 pessetes de l’època que posteriorment el capellà va cedir a l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris.

L’antic clavegueram construït als anys 60 ha estat substituït, però el record d’aquell estiu perviu encara en la memòria de molts veïns del barri. La cerimònia de comiat tindrà lloc dimarts, a les 11 h del matí, a Sant Cugat del Vallès.