UB

Un any més, la Universitat de Barcelona (UB) és l’única universitat de l’estat que aconsegueix classificar-se entre les 200 millors del món a l’Academic Ranking of World Universities (ARWU), més conegut com a rànquing de Xangai. Enguany han estat 11 els centres espanyols inclosos en aquesta llista de les 1.000 millors universitats del món. Aquesta classificació avalua anualment l’excel·lència científica dels campus i s’utilitza per atraure investigadors i docents a les universitats.

11 campus de l’estat, entre els millors del món

La classificació mundial la lideren un cop més les universitats americanes. Havard i Stanford són al capdavant del rànquing i l’Institut de Tecnologia de Massachusetts se situa en tercer lloc. L’ARWU ha revalidat també la posició de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre les 201 i 300, una forquilla que comparteix amb la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de València i la Universitat de Granada.

La Universitat Pompeu Fabra, situada l’any passat entre les 500 millors, torna a recuperar enguany la posició que tenia el 2017 i 2018 i puja entre els 300 campus de més prestigi. La Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat del País Basc es queden en el segment 301-400.

Un rànquing que analitza 2.000 universitats

El rànquing de Xangai analitza unes 2.000 universitats de tot el món i publica la classificació de les 1.000 millors. La llista s’elabora a partir de l’anàlisi de dades bibliomètriques en sis indicadors: el nombre de premis rellevants (Nobel, medalla Fields) que han obtingut l’alumnat i el professorat de les universitats; els investigadors més citats en les 21 àrees de recerca determinades a partir de les bases de dades de Clarivate; els articles publicats a ’Nature’ i ’Science’; els articles registrats al Science Citation Index – Expanded (SCIE) i al Social Science Citation Index (SSCI) i, finalment, l’eficiència acadèmica en funció de la productivitat de la institució.