Després d’anys que el cas sortís a la llum, els Maristes han acceptat indemnitzar els alumnes que van patir abusos sexuals mentre estaven escolaritzats en centres de Catalunya de la seva propietat. La informació l’ha avançada el diari ‘El Periódico’ i betevé l’ha confirmada a través d’un comunicat de la institució religiosa. La decisió és fruit d’un acord entre els responsables de l’orde i l’associació Mans Petites, creada per Manuel Barbero, pare d’una de les víctimes.

El pacte es va signar aquest dilluns davant de notari i té com a punt central la creació d’una comissió per reparar danys. S’estudiaran primer 31 casos que ja han prescrit: es miraran les seqüeles de les víctimes i els danys psicològics i, si s’escau, se’ls compensarà econòmicament. És la primera vegada que un orde religiós a l’estat accepta indemnitzar les víctimes sense que la justícia ho dictamini.

“Res no repararà el mal”

Barbero valora en positiu la creació d’aquesta comissió però, assegura, no cura tota la ferida. “Res no repararà el mal [que han patit], en som conscients i les víctimes també. Però sí que, en part, tanca una ferida i una etapa i els permet refer la seva vida o avançar”, explica. L’impulsor de Mans Petites assegura que la quantitat de la indemnització no és el més important, sinó que s’hagi fet un pas endavant en la lluita contra els abusos sexuals.

Les últimes sentències per abús sexual marquen el barem

La comissió estarà integrada per professionals independents, entre els quals almenys un de designat per la congregació i un altre que decidirà Mans Petites. Un cop avaluat cada cas, es decidirà la indemnització i es prendran com a barem les sentències per abusos sexuals més recents. La quantitat que es determini no serà negociable i, si es considera que el relat de la víctima no és plausible, es pot denegar la compensació.

Pel que fa a les sentències recents, precisament una és la de l’Audiència de Barcelona contra Joaquim Benítez, el professor que va abusar del fill de Barbero, entre altres alumnes. El tribunal va sentenciar 21 anys de presó per al docent, així com indemnitzacions de 60.000 euros pels abusos més greus i de 10.000 pels més lleus.